НОВИНИ

Гълъб Донев: Ще подкрепим РСМ в подготовката на трудово законодателство

гълъб донев подкрепим рсм подготовката трудово законодателство
bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 01.12.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Балкани
Слушай новината

България ще окаже експертна подкрепа на Република Северна Македония при подготовката на законодателство в областта на труда и здравословните и безопасни условия за работа, съобразно изискванията на Европейския съюз. По този начин страната ни ще подкрепи пътя на югозападната ни съседка към еврочленството, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

За това се договориха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и министърът на труда и социалната политика на Северна Македония Ягода Шахпаска по време на днешната им среща в София. Обмяната на опит в подготовката на нормативните актове ще е част от програмата за сътрудничество в сферата на заетостта и социалната политика за периода 2022 - 2024 г., която двете страни ще подготвят.

По време на разговора министър Гълъб Донев е представил антикризисните мерки на правителството за подкрепа на заетостта, бизнеса и семействата. Чрез тях годишно се запазват 135 000 работни места, които в противен случай биха били съкратени, е посочил министър Донев. Той е допълнил, че благодарение на това в момента България има исторически най-ниското ниво на безработица от 4,8%.

Двамата министри са обменили опит за мерките за насърчаване на заетостта на младежите и икономически неактивни хора, проектите за субсидиране на работни места и намаляване на безработицата, както и за създаване на условия за конструктивен диалог с представителните организации на работодателите и синдикатите.

Министър Донев изрази надежда, че България и Северна Македония ще продължат сътрудничеството си в сферата на трудовата миграция чрез подписването на спогодба за нейното регулиране с цел да се гарантира по-лесния достъп до пазара на труда за гражданите двете държави.

СНИМКА: МТСП

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан отново надигра Левски в Балканската лига
Балкан отново надигра Левски в Балканската лига
Огнище на менингит в детска градина в София
Огнище на менингит в детска градина в София