НОВИНИ

Генералният мениджър на Сакраменто Кингс за Везенков: Много хора не знаят на какво е способен

александър везенков прие офертата сакраменто стане вторият българин играл нба
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:51, 21.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Генералният мениджър на Сакраменто Кингс Монти МакНеър вярва, че българинът Александър Везенков ще изненада всички Националната баскетболна асоциация в първия си сезон в лигата, пише nbcbayarea.com.

Везенков подписа през това лято 3-годишен договор с Кингс на стойност 20 милиона долара, след като спечели приза за най-полезен играч в Евролигата с екипа на Олимпиакос.

"Мнозина тук не са чували за голяма част от баскетболистите извън Северна Америка и когато те дойдат всички много се въодушевяват от тях. Примерите са много - Никола Миротич, Боян и Богдан Богданович, Неманя Биелица...Но мисля, че Везенков ще изненада много хора, защото те просто не го познават добре и не знаят на какво е способен", коментира МакНеър в интервю за The Athletic.

Той обясни, че българинът е наблюдаван дълго време преди да се вземе решението да му бъде предложен договор.

"Колин Монтагю, който е директор на анализаторския отдел в нашия отбор, беше първият, който си спомни за Саша. Той има отличен усет за намирането на интригуващи чуждестранни играчи, както в драфта, с трансфери или от свободните агенти. Именно Монтагю преди няколко години ни обърна внимание за Саша", каза МакНеър.

"Няколко наши консултанти за чуждестранните баскетболисти го наблюдаваха, а в последствие и скаутите ни на национално ниво Фил Джабур и Уес Уилкокс също започнаха да го гледат по-често и коментираха: "Да, това момче е наистина добро". В процеса се включиха доста хора и ни отне няколко години, за да решим да го привлечем. В началото не знаехме дали той ще бъде достатъчно добър, за да дойде", допълни той.

27-годишният Везенков завърши сезон 2022/2023 в Евролигата със средни показатели от 17,6 точки и 6,9 борби с 55,5 процента успешна стрелба от полето.

В гръцката лига той помогна на Олимпиакос да спечели титлата и беше избран за най-полезен играч за сезона след 16,7 точки и 5,7 борби средно на двубой от първенството.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са съдиите за мачовете на българските отбори в Европа
Ясни са съдиите за мачовете на българските отбори в Европа
Актуални данни за чистотата на морската вода (ОБНОВЯВА СЕ)
Актуални данни за чистотата на морската вода (ОБНОВЯВА СЕ)