НОВИНИ

Георги Гьоков: От 1 януари 2023 г. минимална работна заплата ще стане 800 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 29.05.2022
10468
Чете се за: 05:05 мин.
Политика

От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова минимална работна заплата, определена по новия механизъм и тя ще бъде около 50% от средната заплата за България. Това каза в студиото на "Бизнес.БГ" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Средната заплата вече е над 1600 лева, което означава, че минималната трябва да стане над 800 лева.

"В коалиционното споразумение между четирите партии е записано, че ще направим автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, който ще отразява индикативните стойности на директивата за минималните работни заплати в страните от ЕС. Там е записано, че минималната работна заплата е около 50% от средната работна заплата. Има съгласие на коалиционните партньори и на финансовия министър. Трябва да се придържаме към това да стане", каза Гьоков.

Самият Гьоков настоява увеличението да се случи още от 1 юли, но партньорите и финансовият министър смятат, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една годината минималната работна заплата.

Министър Гьоков определи като справедлива промяната в пенсионния модел. Смята обаче, че ще бъдат нарушени осигурителни принципи, защото тези 60 лв., които се слагаха към пенсиите като добавки, няма как да се вкарат в пенсията, което очакват българите.

Социалният министър заяви, че антикризисните мерки в подкрепа на българите да преодолеят инфлацията са започнали още с приемането на бюджета за тази година. В него са подкрепени рисковите, нискодоходните групи, включително и пенсионерите с увеличението от 25 декември.

"Правителството мисли в тази посока и преодоляваме голяма част от тази инфлация. Но е цинично да кажем, че когато върлува подобна инфлация по нашите земи, ще я преодолеем с някакви решения в пенсионата система. Трябва две-три години със сериозни действия, за да компенсираме доходите спрямо инфлацията", каза той.

Гьоков уточни, че бюджетът във фонд пенсии е 12,5 млрд. Разходите за пенсии ще нараснат с около 1,5 - 1,6 млрд. Не би трябвало да се увеличи процентът на дотация от държавния бюджет. По думите му препоръката на международната организация на труда е коефициентът на тежест да бъде увеличен от 1,35 до 1,5, но това няма да бъде направено, защото необходимите средства за това действие ще надхвърлят тези 1,6 млрд., които са необходими и дефицитът ще стане огромен.

Гьоков допълни още, че след 1 януари 2023 г. предстоят много сериозни реформи в Агенцията за социално подпомагане. Всички плащания от пенсионната система и всички пенсии, несвързани с осигурителен принос, ще бъдат изведени от осигурителната система като социалната пенсия, която няма необходимия стаж.

29 000 българи са подпомогнати с енергийни помощи от 525 лв., каза още Гьоков. Сега се изчаква решението на КЕВР за цената на тока, за да се приеме пакет за новия отоплителен сезон. Дали тази помощ ще е промени, зависи от това с колко ще се вдигне цената на енергията.

Гьоков заяви още, че се търси решение за настаняване на всички украински бежанци у нас, което ще бъде за сметка на европейския бюджет. Има индикации, че около 30 000 души няма къде да бъдат настанени, но ще се справим с този проблем, каза министърът.

За тях се предвижда пакет "солидарност", в който ще влиза психологическо подпомагане, подготовка за работа. Предвижда се също финансиране за квартира в рамките на 3 месеца, подкрепа с детски кътове, където родителите да оставят децата си, докато са на работа, уроци по български език.

Министърът каза, че у нас са започнали работа около 2500 украински граждани.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро и бронз за България от Световната купа по спортна стрелба в Баку
Сребро и бронз за България от Световната купа по спортна стрелба в Баку
Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Европейското по бокс за мъже в Ереван
Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Европейското по бокс за мъже в Ереван