НОВИНИ

Гешев за съдебната реформа: Системата трябва да се подобри, а не да бъде унищожена

гешев съдебната реформа системата подобри унищожена
bnt avatar logo
от БНТ
14:38, 17.12.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев коментира визията си за съдебна реформа по време на открита лекция пред близо сто студенти и преподаватели от Юридическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

"Моето разбиране за реформа е една система да се подобри, а не да бъде унищожена, съкратена или променена като структура или персонален състав. Реформа не е да закриеш нещо и да започнеш „на чисто“. За едни реформа е да бутнеш къща, за други – да реновираш. За разлика от нас повечето държави, с които обичайно се сравняваме, надграждат“, заяви Гешев по време на лекцията.

Сред гостите на лекцията бяха проф. д.ю.н. Борис Велчев, главен прокурор в периода 2006-2012 г., ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, деканът на Юридическия факултет проф. д.ю.н. Георги Митов. Присъстваха и Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Емил Денев, заместник апелативен прокурор на Велико Търново, Христо Христов, окръжен прокурор на Велико Търново, районният прокурор Тихомир Шабов.

„За да има реформи, трябва да има стратегия, а не хаотични действия. В голямата си част реформите, които се случваха, не целят дългосрочен ефект към подобряване функционирането на наказателното правораздаване, а имат различни мотиви – „политически, икономически, ситуационни“, допълни Иван Гешев.

Той посочи, че за съжаление заради трансформациите на правната система от 1989 г. насам думата „реформа донякъде се е изпразнила от съдържание“.

Според главния прокурор единият кръг от проблеми в правораздаването засяга формализма в наказателния процес.

„Дела се провалят поради чисто формални причини и неспазени процедури. Те са толкова сложни, че като влезеш в зала, ответната страна печели“, каза Гешев.

Той даде пример, че фигурата на „поемните лица“ не съществува в почти никоя държава в Европа: разпитват едно поемно лице след 5 години и то казва „аз не помня нищо“ или „полицаите ми дадоха да подпиша този протокол“, „не съм видял“ и това изправя делото пред провал.

„Факт е, че като общуваме с магистрати от ЕС, става ясно, че ние имаме най-сложния, тромав и формалистичен процес“, изтъкна той Иван Гешев.

Друг проблем според Гешев е непредвидимостта на някои актове на магистратите - в България двама магистрати могат да постановят две коренно различни решения по два еднакви казуса и това да бъде законно и да бъде обяснено чрез вътрешното убеждение.

„Промените в законодателството през годините се извършват хаотично, на парче, без ясна стратегия какво целим и как ще го постигнем“, каза още главният прокурор.

Той подчерта пред студентите, че законодателните промени трябва внимателно да се обмислят и да се преценяват от практикуващи юристи, от експерти като техните преподаватели, а не от хора, които никога не са влизали в зала и нямат представа как функционира българската правосъдна система. В противен случай може да има тежки последствия в други закони, каза Иван Гешев и даде пример със закриването на Специализираната прокуратура.

Пред бъдещите юристи и техните преподаватели Гешев очерта механизъм, чрез който с промени в законодателството борбата с корупцията на средните и ниски нива може да даде бърз резултат и тя да бъде сведена до миниум.

Главният прокурор Иван Гешев подари на Великотърновския университет икона – „Света Богородица с Младенеца“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-старият парен локомотив у нас подкара Коледния влак от София до Банкя (СНИМКИ)
Най-старият парен локомотив у нас подкара Коледния влак от София до Банкя (СНИМКИ)
Първи финал за Янаки Милев на турнир от сериите "Фючърс"
Първи финал за Янаки Милев на турнир от сериите "Фючърс"