НОВИНИ

Главният секретар на МВР: Едва 40% от електронните фишове се връчват, загубата е в милиони

главният секретар мвр електронните фишове връчват загубата милиони
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 16.09.2022
6192
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Едва 40% от електронните фишове се връчват, загубата е в милиони – това коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров и призова за законови промени, тъй като според него административните процедури у нас са от 60-те години на миналия век. Той посочи европейски практики, в които констатираното нарушение и наказанието се изпращат по имейл и това прави санкцията бърза и ефективна. За да се постигне превенция, главен комисар Тодоров поиска наказанията да бъдат увеличени като тежест.

От началото на всеобхватната акция за безопасност по пътищата от юли досега има вече заведени над 1300 досъдебни и бързи производства за водачи с алкохол, над 1200 за управление след употреба на наркотици и 300 за шофьори, лишени от правоспособност. Така черната статистика в сравнение с миналата година е с 12 души по-малко загинали по пътищата. Всеки ден близо 120 полицейски екипа следят за нарушения по пътищата в цялата страна по механизма на линейния контрол.

"Трябва да се направят необходимите законови промени, когато такива водачи бъдат установени, санкцията да е толкова сериозна, че такъв водач да не си позволява втори път да допусне такова нарушение и съответно дългосрочно отнемане на свидетелството за правоуправление, след като нашите водачи, отивайки на запад, могат да спазват дисциплината и изискванията на тамошните правила за движение по пътищата, защото знаят, че наказанието е бързо, неотменно и голямо като размер, то значи пътят е това - подобряване инфраструктурата, подобряване обучението на водачите, бързи, неотменни санкции и естествено изграждане на комплекс от технически мерки по пътищата, имам предвид камери за средна скорост, стационарни камери, подвижни камери. Целият този комплекс от мерки би дал искания резултат", каза главен комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Радостта на народа“ Божидар Искренов-Гибона в „Извън играта“ по БНТ 1
„Радостта на народа“ Божидар Искренов-Гибона в „Извън играта“ по БНТ 1
Националисти и популисти в РСМ пречат на евроинтеграцията на страната, смята анализаторът Нано Ружин
Националисти и популисти в РСМ пречат на евроинтеграцията на страната, смята анализаторът Нано Ружин