НОВИНИ

Гръцката брегова охрана е стреляла срещу товарен кораб в Егейско море

гръцката брегова охрана стреляла товарен кораб егейско море
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:48, 11.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Гръцката брегова охрана е открила огън срещу товарен кораб, плаващ в международни води в Егейско море, съобщи днес турската брегова охрана, цитирана от Асошиейтед прес.

Няма пострадали при стрелбата, която е станала вчера на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада, се посочва в турското съобщение. В него се казва още, че след "заплашителния обстрел" от два плавателни съда на гръцката брегова охрана, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките кораби са напуснали зоната.

Асошиейтед прес е опитала да се свърже с гръцкото посолство в Анкара, но без успех, така че към момента причината за стрелбата остава неизвестна.

ДПА цитира изявление на гръцката брегова охрана, в което информацията за стрелбата се потвърждава, но се посочва, че са били произведени предупредителни изстрели заради кораб, който "се е движел подозрително" в гръцки териториални води край остров Лесбос.

Според гръцкото съобщение капитанът на кораба "Анатолиан" е отказал да позволи проверка, след което плавателният съд е бил ескортиран до близките турски води. Гръцката брегова охрана посочва, че е информирала за случая турската брегова охрана, съобщава ДПА.

Районът е известен с многото кораби, които нелегално превозват мигранти от Турция към страните от ЕС - Гърция и Италия. Гръцката брегова охрана твърди, че редовно проверява кораби, които се държат подозрително в Егейско море.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по спортна стрелба заминаха с оптимизъм за Европейското в Полша
Националите по спортна стрелба заминаха с оптимизъм за Европейското в Полша
Слънчево време и чувствително затопляне от сряда
Слънчево време и чувствително затопляне от сряда