НОВИНИ

Градският транспорт в София да е безплатен за украински бежанци, предлагат общинари

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:47, 15.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Регионални
цената билета градския транспорт софия остава същата
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Общинските съветници от групите на ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" внасят предложение до местния парламент - бежанците от Украйна да могат да ползват безплатно публичния градски транспорт в София срещу документ за самоличност.

Мярката ще се прилага 3 месеца.

Предложението е част от мерките, които Столична община предприе от първия ден на войната в Украйна в помощ на хората, които търсят спасение у нас.

Управляващите в столичната община са решили да купят и дарят 100 броя месечни абонаментни карти за всички линии на украински неправителствени организации за техни доброволци в София, като израз на съпричастност и подкрепа за усилията им.

Миналата седмица бе подкрепено и предложението на кмета Йорданка Фандъкова за отпускане на 300 000 лева от бюджета на Столичната община за оказване на помощ на все повече бягащи жени, деца и възрастни хора от Украйна. Средствата ще бъдат насочени към вече създадената организация за придвижване, настаняване и издръжка на търсещите закрила в София.

“От много години работим за интеграцията на граждани на трети страни чрез включване в пазара на труда в София. Това, което в момента преживяват хората от Украйна, е нещо, което никой от нас не очакваше. Факт е, че неправителствените организации и цялото общество бяха първите, които реагираха с помощ и подкрепа. Столичната община е една от първите институции, която успя бързо да организира своя ресурс в подкрепа на бежанците от войната”, заяви кметът Йорданка Фандъкова на работна среща на общината с бизнеса.

Очаква се Европейския съюз да отпусне между 10 и 20 млрд. евро за справяне с кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниил Медведев: Ще се опитам да си върната първото място в света в Маями
Даниил Медведев: Ще се опитам да си върната първото място в света в Маями
Работник в автосервиз подгони клиент с нож, дошъл да се саморазправя
Работник в автосервиз подгони клиент с нож, дошъл да се саморазправя