НОВИНИ

Григор Димитров преодоля Душан Лайович в първия си мач на Уимбълдън

Хaсковлията постигна чист успех в първия кръг.

Григор Димитров Уимбълдън
Снимка: X / Wimbledon
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 01.07.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Григор Димитров се класира убедително за втория кръг на турнира от Големия шлем Уимбълдън. Поставеният под №10 българин победи с 6:3, 6:4, 7:5 №56 в световната ранглиста Душан Лайович от Сърбия на Корт 2 в Ол Ингланд Клъб.

Димитров, който през миналата година достигна до четвъртия кръг на турнира в Лондон, нямаше особено затруднения в мача, като това важеше с пълна сила за първите два сета. Българинът поведе с 3:0 в първия сет срещу Лайович и го спечели с 6:3. Във втората част Димитров проби още в първия гейм и го спечели с 6:4. В третия сет Григор изостана с 0:3, но спечели шест от следващите седем гейма. Срещата продължи час и 14 минути.

33-годишният хасковлия завърши с 16 аса и едва 2 двойни грешки. Той спечели впечатляващите 92% от точките на първи сервис и спаси три от четирите шанса за пробив пред Лайович. Димитров приключи с близо двойно повече уинъри спрямо непредизвикани грешки – 45 на 23. Освен това Димитров бе безпощаден и при възможностите си за пробив, като реализира всеки от четири си брейкбола.

Димитров има три победи и една загуба срещу Лайович до момента, като нито един от мачовете не бе на трева, до този момент. 33-годишният сърбин заема 56-то място в световната ранглиста и от началото на годината има 13 победи и 13 загуби в Тура.

Григор е поставен под №10 в основната схема и ще играе с Кристиан Гарин (Чили) или китайския тийнейджър Шан Джънчен. Първият поставен съперник на българина може да бъде №22 Адриан Манарино (Франция), а други потенциални съперници в трети кръг са ветераните Стан Вавринка и Гаел Монфис.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският патриарх поздрави Негово Светейшество Даниил за оглавяването на БПЦ
Руският патриарх поздрави Негово Светейшество Даниил за оглавяването на БПЦ
Назначиха спасители на седем неохраняеми плажа във Варненско
Назначиха спасители на седем неохраняеми плажа във Варненско