НОВИНИ

Хамас има присъствие в Белгия, потвърдиха местните служби за сигурност

хамас присъствие белгия потвърдиха местните служби сигурност
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 13.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Терористичната групировка Хамас има присъствие в Белгия, потвърди белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт. Той е изпратил писмо с това съдържание в отговор на въпрос на белгийски депутат. Местни медии отбелязват, че това е първото официално признание на белгийските власти за присъствието на Хамас в страната.

Уточнява се, че по данни на белгийските служби за сигурност Хамас не насърчава, не подготвя и не извършва терористични дейности в Белгия, а чрез съмнителни организации събира средства и лобира за подобряване на образа на групировката в ЕС. Установено е, че една от тези организации е ръководена от палестинец, много близък до ръководството на Хамас, който действа с помощта на Мароко. Офисът на тази организация е на няколко метра от основните сгради на Европейската комисия и на Съвета на ЕС и Европейския съвет в Брюксел.

По документи подобни организации обясняват съществуването си с желанието да учат младежите да обичат спорта и музиката. Те събират средства в защита на "палестинската кауза". Според службите за сигурност е трудно да се проследят паричните потоци, тъй като подобни организации използват нетрадиционни начини за парични преводи. Това прави трудно доказването на връзките на тези организации с Хамас и предприемането на мерки.

Пояснява се, че за да могат белгийските власти да предприемат по-решителни действия, е необходимо срещу такава организация да бъде произнесена осъдителна присъда от наказателен или търговски съд. Отчита се, че при по-крайни случаи е възможно Съветът по национална сигурност, ЕС или ООН да наложат запор на имуществото на уличени в сътрудничество с терористична групировка. Според службите за тази цел е необходимо много задълбочено международно разследване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Е-винетка, а не толтакса плащат кемперите от днес
Е-винетка, а не толтакса плащат кемперите от днес
Кирил Милов с първа победа на европейското първенство по борба в Букурещ
Кирил Милов с първа победа на европейското първенство по борба в Букурещ