НОВИНИ

Христо Иванов поиска проверка на сделката за "Булгартабак"

христо иванов поиска проверка сделката булгартабак
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 27.08.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Лидерът на "Да, България!" Христо Иванов е подал сигнали до прокуратурата и Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол във връзка с приватизацията на "Булгартабак холдинг". Днес той беше в село Айдарово край Благоевград, където се намират складовите помещения на тютюневия холдинг.

Повод за посещението му беше скорошното изявление на главния прокурор Иван Гешев за ревизия на над 20 приватизационни сделки. Именно затова Иванов поиска прокуратурата да провери поетите ангажименти по приватизационния договор, както и да се установи спазил ли е приватизаторът изискването за запазване предмета на дейност.

По думите му, държавата е можела да получи 500 млн. лева от приватизацията на дружеството, а вместо това го е продала на лица, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски на много по-ниска цена.

Христо Иванов, лидер на "Да, България!": Искаме да сме сигурни, че наистина всички емблематични приватизационни сделки ще бъдат в обхвата на прокуратурата. Смятаме, че този казус е емблематичен за модела Пеевски т.е. модела, при който българската държава се управлява от неофициална коалиция ГЕРБ-ДПС в последните години. Институциите обслужват интересите на задкулисието около сарая Делян Пеевски.

"Нашата крайна цел е да бъде понесена отговорност - политическа и наказателна, там където има основание за това, защото трябва да спрем с това безхаберие, което е предпоставката за плячкосването на държавата", коментира още лидерът на "Да, България!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев коментира оставката на председателя на ЦИК
Томислав Дончев коментира оставката на председателя на ЦИК
Мъж загина на пътя Добрич - Варна след челен удар в крайпътно дърво
Мъж загина на пътя Добрич - Варна след челен удар в крайпътно дърво