НОВИНИ

Хронично болните пациенти няма нужда да ходят за рецепти при личните си лекари

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 02.04.2020
17753
Чете се за: 00:55 мин.
Регионални

Пациентите могат да си купуват лекарства с рецептурна книжка без да бъдат първо изписвани от личния лекар. Улеснението е във връзка с извънредното положение, така че да не се налага на хората да чакат пред кабинетите на джи питата си.

Според фармацевтите обаче, са необходими и още промени в наредбите и продажбата на лекарства.

Всички аптеки вече са с променен софтуер и фармацевтите облекчават хронично болните пациенти, като им продават лекарства без нова рецепта от личния лекар.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Трябва да се носи рецептурната книжка и протоколът. Или ако имате рецепта, отрязък от рецепта, който ви е останал, също можете да го ползвате.

Не всички пациенти в Благоевград обаче, знаеха за новите промени.

Фармацевтите са категорични, че спекула в цените на лекарствата няма. Увеличение се наблюдава, но то е през последните години, а не заради извънредната ситуация сега.

Елица Петрова - фармацевт: Има една тенденция, която е от производителите, може би на 2-3 месеца се вдигат с 5-10%. В началото на тази година също много се вдигнаха цените, но това всичко е от производителите. Ние цена формираме на базата на това, което ни идва по фактура.

Липса на лекарства в аптечната мрежа има, казват още фармацевтите, но те са в рамките на нормалното и смятат, че бързо ще бъдат доставени. Трудно се намират някои видове антибиотици и препарати срещу грип. Според аптекарите, сега е моментът да им се даде възможност да заместват изписаните от личните лекари лекарства.

Елица Петрова - фармацевт: Това ще реши проблемите и разкарването много на хората.

Увеличение има и в цените на маските, ръкавиците и дезинфектантите. Голяма част от хората вече не се презапасяват с медикаменти от първа необходимост, казват още фармацевтите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готов е първият пакет от мерки на Столична община в помощ на бизнеса
Готов е първият пакет от мерки на Столична община в помощ на бизнеса
Прикривали ли са лекарите от Банско пациенти със симптоми на коронавирус
Прикривали ли са лекарите от Банско пациенти със симптоми на коронавирус