НОВИНИ

Прикривали ли са лекарите от Банско пациенти със симптоми на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 02.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Прикривани ли са пациенти в Банско, заразени с коронавирус през двете седмици, когато курортът беше под карантина - екипът на "По света и у нас" потърси позицията на лекари от там. Такива съмнения бяха изказани по време на брифинга на Националния оперативен щаб вчера.

Петима са общопрактикуващите лекари, които останаха да работят в Банско по време на двуседмичната карантина. Те са категорични, че не са укрили нито един пациент със съмнение за коронавирус. Разказват, че е било изключително трудно да се работи през тези две седмици, тъй като не е имало клинична лаборатория в града, а достъпът до болницата в Разлог също е бил затруднен.

Списъкът с имената на пацентите от Банско със съмнение за болестта е подаден на РЗИ от общопрактикуващите лекари.

Д-р Георги Кушлев, общопрактикуващ лекар в Банско: Пробите са 21, откъде скочиха на 50, буди недоумение, може би генерал Мутафчийски по някакви свои канали зад гърба на нас е изскледвал 29 наши пациенти, за които ние не знаем.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб: За двуседмичния период на карантината в Банско имаме една група бременни, които са дадени за изследване и нищо повече. Останалите са приети в болници и също така свързаните с Банско лица са от Ловеч, Карнобат и някои други случаи. Това казах аз, не съм обвинил абсолютно никого.

По време на карантината в Банско в рентгенологичното отделение в Разлог са снимани 19 пациенти, като 10 от тях са с потвърдена пневмония, очакват се и резултате от тестовете им за коронавирус, а през това време са оставени за болнично лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронично болните пациенти няма нужда да ходят за рецепти при личните си лекари
Хронично болните пациенти няма нужда да ходят за рецепти при личните си лекари
Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи
Най-рано на 14 май учениците се връщат в класните стаи