НОВИНИ

И Швеция реши да влезе в НАТО, Русия обеща отговор на разширяването

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 16.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

След Финландия, днес и Швеция обяви официално желанието си да се присъедини към НАТО. Решението съобщи премиерът Магдалена Андершон след три часов дебат в парламента. Стокхолм ще води дипломатически разговори с Анкара срещу турските възражения за прием в Алианса. Русия няма проблем с Швеция и Финландия, но приближаването на военната инфраструктура на Пакта до нейните граници налага реакция на Москва, заяви президентът Путин.

Управляващите социалдемократи в Швеция се отказаха от 73-годишна позиция срещу присъединяване към Алианса и вече се надяват на бърз прием.

"След парламентарен дебат проведохме извънредно заседание на правителството. Кабинетът реши да извести НАТО, че Швеция иска да стане член на Алианса", заяви Магдалена Андершон - премиер на Швеция.

Премиерът Магдалена Андершон посочи, че като член на НАТО Швеция не желае военни бази на Алианса или разполагане на ядрено оръжие. Парламентарният дебат беше само формалност на фона на голямо мнозинство зад кандидатурата за НАТО. Европа, Швеция и шведският народ вече живеят в нова и опасна действителност, аргументира се премиерът в пленарната зала.

Норвегия, Дания и Исландия изразиха готовност да помогнат на Швеция и Финландия при нападение преди пълноправното членство в НАТО. Военната необвързаност е ключова част от шведската национална идентичност повече от два века и отказа от този принцип е огромна промяна в обществените нагласи, отбелязва Ройтерс.

"Изглежда, че трябва да изберем страна, в такъв случай всеки ден от седмицата избирам НАТО пред Русия", заяви Гит Ленаард - активистка.

Противниците на членство в Пакта имат свои аргументи.

"Швеция не се нуждае от НАТО за сигурност, НАТО се нуждае от Швеция за война", каза Алексис Агере - демонстрантка.

Парламентарен дебат по членството в НАТО се състоя и в Хелзинки.

"Според мен членството в НАТО е мирен акт, така че войната никога да не се завърне във Финландия", смята Сана Марин - премиер на Финландия.

Разширяването на НАТО е изкуствено създаден проблем и инструмент в услуга на американската външна политика, реагира днес руският президент Путин.

"Разширяването на НАТО с присъединяването на Швеция и Финландия не представлява пряка заплаха за нас. Но разширяването на военната инфраструктура към тези територии със сигурност ще предизвика нашия отговор".

НАТО и Съединените щати изразиха увереност, че Турция няма да осуети присъединяването към Пакта на Швеция и Финландия. Президентът Реджеп Ердоган посочи приютяването на кюрдски групировки и дори нарече скандинавските държави "къщи за гости за терористични организации".

Всяко разширяване на НАТО изисква одобрение на 30-те държави членки и техните парламенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско село и Ботев (Враца) не се победиха, изпадащият ще се реши в последния кръг
Царско село и Ботев (Враца) не се победиха, изпадащият ще се реши в последния кръг
Владислав Панев, ДБ: Прав е Слави Трифонов, има проблеми в коалицията
Владислав Панев, ДБ: Прав е Слави Трифонов, има проблеми в коалицията