НОВИНИ

Има арестувани за опитите за отравяне на ученички в Иран

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:05, 07.03.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

В Иран вече има задържани заради опитите за отравяне на ирански ученички. Върховният лидер аятолах Хаменей поиска сурови наказания. Много девически училища в страната станаха мишена на нападения, вероятно с токсичен газ. Зачестилите случаи през последните дни предизвикаха антиправителствени протести, а някои родители спряха децата си от училище.

"Непростимо престъпление" - така Аятолах Али Хаменей нарече инцидентите с ирански ученички и разпореди разследване.

"Ще има сериозни наказания. Ако това варварство се докаже и зад него стоят лица или групировки, това е непростимо престъпление. То е насочено срещу най-невинната част от обществото - децата, и предизвиква страх и несигурност сред хората и особено засегнатите семейства", заяви Аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Иран.

Иранците обаче са гневни заради твърде дългото мълчание на властите - първите случаи са засечени още през ноември в свещения за шиитите град Кум в централен Иран. От 28 февруари атаките с мистериозен газ зачестяват и вече обхващат цялата страна. Според разследващата комисия са пострадали над 5000 ученички в 230 училища, намиращи се в 25 от 31 провинции в страната. Протестът пред министерството на образованието в Техеран прерасна в антиправителствена демонстрация.

Според депутат, който цитира иранското здравно министерство, става дума за газ на азотна основа, използван в индустрията или земеделието. Симптомите са сходни - сърцебиене, главоболие, дихателни проблеми, умора, достигаща дори до невъзможност за движение.

Повечето от децата, приети в болница, разказват, че усетили силна миризма - някои я сравняват с изгоряло, други с боя и дори парфюм.

Освен децата са засегнати и техните преподаватели.

Според някои родители децата им са имали оплаквания седмици след контакта с отровното вещество. Здравният министър съобщи, че натравянията са леки, без сериозни последици за здравето.

Версиите са разнообразни. Иранският президент Ибрахим Раиси обвини враговете на Техеран. Според иранското правителство външни сили се опитват да дестабилизират страната. Местни медии и някои политици твърдят, че зад инцидентите стоят религиозни групи, които са против момичетата да получават образование. Според други това е отговорът на масовите протести, последвали смъртта на Махса Амини през септември 2022 г. - за първи път от ислямската революция през 1979 г. в тях се включиха ученички. Младата жена почина след като беше арестувана от моралната полиция заради неправилно сложен хиджаб и това предизвика вълна от съпричастност по целия свят.

Резултатът засега е, че много родители са спрели децата си от училище, защото смятат, че не са в безопасност там. Реакция, определяна като крайно решение на фона на традициите в Иран, където по един въпрос има консенсус - образованието е задължително за всички, и където в университетите момичетата дори са мнозинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраната за коли на бензин и дизел засега се отлага - но готови ли сме за електрически?
Забраната за коли на бензин и дизел засега се отлага - но готови ли сме за електрически?
Анте Шимунджа: Благодаря за дадения шанс, пожелавам на Лудогорец спечелване на титлата
Анте Шимунджа: Благодаря за дадения шанс, пожелавам на Лудогорец спечелване на титлата