НОВИНИ

Има ли полицейско насилие срещу протестиращи в Беларус?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:28, 07.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Членове на ръководството на опозицията в Беларус са в неизвестност. По информация на беларуската телевизия тази сутрин седем неизвестни лица са отвлекли с микробус в центъра на Минск Мария Колесникова - член на Координационния съвет на опозицията в страната. Стотици са арестуваните при снощните протести срещу президента Лукашенко.

Освен Мария Колесникова, в Беларус са изчезнали още двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков. Полицията проверява сигнали за отвличане, а адвокати са започнали процедура по издирването на тримата.

633 души бяха арестувани при вчерашните демонстрации в Минск и други градове на страната. Над сто хиляди демонстранти излязоха по улиците, за да протестират срещу преизбирането на Александър Лукашенко за президент. Шествията бяха мирни, но според властите не са били разрешени. Това даде повод и за арестите на участници в тях. Преживяване, което задържаните няма да забравят.

Владимир Родченко, програмист: В камионетката нямаше достатъчно място да ни бият с палки и затова ни блъскаха, опитваха се да ни унижат и казваха, че ще ни накълцат, щом стигнем в участъка.

Искането на арестувания да се свърже с адвоката си само влошило ситуацията.

Владимир Родченко, програмист: Полицаят изведнъж ме ритна в корема. После получих още пет ритника. После се опитвах само да се предпазвам, докато не казах, че съм разбрал всичко. Разбира се, че ме накараха да подпиша показания. В този момент виждах всичко двойно и не можех да дишам.

На запитване от "Ройтерс" за евентуално повдигане на обвинения за полицейско насилие, говорителят на следствения комитет на Беларус е заявил, че разгледаните до момента жалби не дават повод за започване на криминално разследване срещу служители на реда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ стартира новия телевизионен сезон с нови предавания
БНТ стартира новия телевизионен сезон с нови предавания
Пожарът в "Свилоза" е локализиран, но огнеборците остават на пост
Пожарът в "Свилоза" е локализиран, но огнеборците остават на пост