Имало ли е злоупотреби с COVID бонуси в болницата във Велинград?

от БНТ
20:40, 25.11.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Общинският съвет във Велинград отстрани от поста управителя на общинската болница в града - д-р Иван Динев, заради лошото финансово състояние на лечебното заведение.

С минимален превес на гласовете съветниците са преценили, че медикът, който живее в София, не изпълнява ежедневните си мениджърски функции. До назначаването на конкурс болницата ще се управлява от лекар, който е практикувал в частната болница на Велинград.

Междувременно в общинската болница тече проверка за неправомерно изплащане на средства, предназначени за работещите на първа линия срещу COVID. Прокуратурата също се е самосезирала по медийни публикации за служител от техническото звено на лечебното заведение, който е получил бонус без да е работил в опасна среда.

Принципалът на велинградската болница - общинският съвет, ще провери всички финансови документи за заплатите на лекари и немедицински лица, които са работили на първа линия с ковид пациенти. Поводът е медийна публикация, че служителят Венко Бозев, назначен като "експерт здраве и безопасност" също е срeд получилите бонус. От документи, които ни предоставиха от болницата, е видно, че действително на лицето са изплатени по 1000 лева за два месеца.

"Получил е за месеците ноември 2020 г. доплащане за работа в COVID, за което той е попълнил съответната декларация, че е влизал, работил и т.н. Тогава нямаше изискване за определени часове и за месец февруари. Кислородната система не се поддържа от медицински персонал, тя се поддържа от техници. Отоплителна система, противопожарна система, осветление и т.н. - всичко това се извършва от техници, а той е на такава длъжност", коментира д-р Иван Динев - управител на МБАЛ-Велинград.

Според управителя по старата методика за изплащане на допълнителните средства е било позволено и технически лица да получават допълнителните 1000 лева.

"Ръководството е преценило за работата, която съм извършил вътре и съм помагал и ми е изплатило тези пари, но пак искам да подчертая, че то е плащано и на други, които са работили. Защото то беше процес, който е непрекъснат – ние в процеса на работата обновявахме болницата, увеличавахме ковид леглата", каза служителят Венко Бозев.

Венко Бозев е назначен на работа в болницата през 2010 година. Освен инженер-лесотехник, той има и магистърска степен по здравен мениджмънт, която му дава право да работи в лечебно заведение.

"Свикал съм постоянната Комисия по здравеопазване. Ще имаме среща с управителя, за да може да вземем всичките факти и след като се запознае Комисията да сведем коректна информация и точна до принципала и до всички общински съветници", обясни Атанас Перчинков - председател на Общински съвет-Велинград.

От Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезираха и образуваха проверка по случая. Тя е възложена на Икономическа полиция.

Новоизбраният временен управител на общинската болница д-р Атанас Ташев пък ще встъпи в длъжност след две седмици, в случай, че дотогава няма обжалване на днешното решение на Общинския съвет.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Очакват се валежи и силен вятър
Очакват се валежи и силен вятър
Жестоката истина на една от жертвите на домашно насилие
Жестоката истина на една от жертвите на домашно насилие