НОВИНИ

Инфлацията в Нидерландия достигна рекорд от близо 80 години

инфлацията нидерландия достигна рекорд близо години
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:34, 06.09.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Потребителските цени в Нидерландия през август са се повишили с 12 на сто на годишна база, което е рекорд за страната от 1945 г., показват официални данни, цитирани от Франс прес.

С основен принос за високата инфлация са цените на енергията, посочва нидерландската Централна статистическа служба (CBS). През август енергията е със 151 на сто по-скъпа, в сравнение със същия месец година по-рано. През юли разликата беше 108 процента, допълва CBS.

Увеличението от 12 процента, регистрирано през август, е абсолютен рекорд, тъй като откакто има официални месечни данни, от 1963 г., подобен процент не е регистриран. Според неофициални данни 12 процента инфлация в Нидерландия за последен път е отчетена през 1945 г., отбелязва АФП.

Освен енергията, принос за ръста на инфлацията имат е цените на дрехите и храните (+13,1 на сто), особено на тестените изделия.

Годишното увеличение на цените на бензина, от друга страна, е по-ниско през август, отколкото през юли. Автомобилните горива са били с 16,7 на сто по-скъпи през август, отколкото през същия месец на миналата година, в сравнение с 24,6 на сто на годишна база през юли, според CBS.

Инфлацията в Нидерландия расте стабилно повече от година, като през август миналата година надхвърли 2% за първи път от много време насам.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи мача между ПСВ Айндховен и Будьо/Глимт в Лига Европа
Георги Кабаков ще ръководи мача между ПСВ Айндховен и Будьо/Глимт в Лига Европа
Андрей Рубльов е заявил участие в квалификациите на Sofia Open
Андрей Рубльов е заявил участие в квалификациите на Sofia Open