НОВИНИ

Испания и Великобритания приключват евакуацията от Афганистан

испания великобритания прекратяват евакуацията афганистан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 27.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Испания заяви, че е прекратила евакуацията си от Кабул, малко повече от седмица, след като започна да превозва гражданите си с въздушни превози вследствие на превземането на Афганистан от талибaните, съобщи БГНЕС.

"Испанската евакуация на афганистанските сътрудници и техните семейства приключи", се казва в изявление на правителството.

Два последни полета кацнаха в Дубай тази сутрин, съобщи АФП.

На борда е имало 81 испански граждани, които все още са били в Афганистан, включително служители на посолството, армия и военноморски сили, четири португалски войски и 85 афганистанци, които са работили за Испания, Португалия и НАТО. Те ще отлетят към военната база "Torrejon de Ardoz", близо до Мадрид, следобед със самолет на Air Europa, съобщи правителството.

Испанските въоръжени сили са евакуирали общо 1900 афганистанци, служители и техните семейства, които са работили за Испания, САЩ, Португалия, Европейския съюз, ООН и НАТО, както и персонала на испанското посолство в Кабул.

Мадрид използва военни самолети, за да превози евакуираните до Дубай, където след това те се прехвърлят на търговски полети за Европа.

В четвъртък премиерът Педро Санчес се зарече да евакуира „възможно най-много хора“ от Кабул след двойните самоубийствени атентати на летището в афганистанската столица.

Великобритания заяви днес, че планира да завърши въздушните си превози от Афганистан "в рамките на няколко часа", тъй като евакуацията от летището в Кабул приключва.

Близо 14 000 британски граждани и афганистанци бяха спасени като част от евакуацията на Обединеното кралство от средата на август, когато талибаните дойдоха на власт, каза министърът на отбраната, Бен Уолъс и добави: "Тъжният факт е, че не всеки ще напусне."

„Ще обработим онези хора, които сме довели със себе си - 1000 души приблизително на летището в момента. Ще търсим начин да продължим да намираме хора в тълпата, където можем, но като цяло основната обработка вече приключи и е въпрос на часове.“, каза още Уолъс пред Sky News.

Пред радио LBC той изтъкна, че в Афганистан може да останат "приблизително 100 до 150 британски граждани", като някои от тях остават по желание.

Министърът на отбраната добави, че между 800 и 1100 афганистанци, които са имали право на преместване по схемата на Обединеното кралство, „не са успели“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребият за Купа е хвърлен! Тежки съперници за ЦСКА и Левски още на старта
Жребият за Купа е хвърлен! Тежки съперници за ЦСКА и Левски още на старта
Лудогорец срещу стари познайници в групите на Лига Европа
Лудогорец срещу стари познайници в групите на Лига Европа