НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" брой 24 (ВИДЕО)

Гледайте поредицата "Истории от Олимпийските игри" всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1.

истории олимпийските игри брой видео
bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 20.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Сидни 2000. Игрите на Новото хилядолетие. Форумът е последният, организиран под ръководството на Хуан Антонио Самаранч начело на МОК. На церемонията по закриването испанецът прави рядко признание, като обявява игрите за “най-добрите в историята”. Мнение, по което светът е удивително обединен.

Поредният епизод от поредицата “Истории от Олимпийските игри” припомня паметни моменти от игрите в Сидни през 2000 година. Разказваме и за двама големи български шампиони Христо Марков и Тереза Маринова.

Олимпийски игри в Сеул, финал на троен скок, Христо Марков е сред фаворитите, но конкуренцията е толкова голяма, че трудно може да се каже, че ще е сигурен шампион. Първи опит. Марков се концентрира и скача 17.61 м., толкова, че никой от съперниците му не може да го достигне. 23-годишният българин става олимпийски шампион. Датата е 24 септември 1988 година.

12 години по-късно. Олимпийските игри в Сидни. Финал на троен скок. Тереза Маринова е сред фаворитите, но конкуренцията е толкова голяма, че трудно може да се каже, че ще е сигурна шампионка. Първи опит. Маринова се концентрира и скача 15.20 м., толкова, че никоя от съперничките ѝ не може да я достигне. 23-годишната българка става олимпийска шампионка.

Датата е 24 септември 2000 година. Треньор на Тереза Маринова е именно Христо Марков – първият в лекоатлетическата ни история олимпийски шампион, който създава олимпийска шампионка.

На игрите в Сидни един пловдивски каякар на два пъти става олимпийски вицешампион. За трудния път на Петър Мерков и как печели две сребърни отличия в една олимпиада, гледайте в поредния епизод на предаването “Истории от олимпийските игри”.

Сюжетите в поредицата включват уникални кадри от архива на МОК.

Гледайте поредицата "Истории от Олимпийските игри" в неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте ръгби сблъсъка България - Сърбия от 15:00 часа НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте ръгби сблъсъка България - Сърбия от 15:00 часа НА ЖИВО по БНТ 3
Български автобус се преобърна на пътя в Турция, 11 души пострадаха
Български автобус се преобърна на пътя в Турция, 11 души пострадаха