НОВИНИ

ИТН към Габриел: Подкрепяме отстраняване на Гешев, но трябват и конкретни предложения за политики

живо тошко йорданов габриел подкрепяме искането отстраняване гешев
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 11.05.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

„Има такъв народ“ одобрява заявените приоритетите на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Преди да решат дали да я подкрепят, обаче, от партията поискаха конкретни мерки и срокове за изпълнение на предлаганите политики.

Това стана ясно по време на разговорите на Мария Габриел с парламентарните групи в търсене на подкрепа за кабинет с първия мандат.

"Може да водим диалог и да стигнем до общи цели, но въпросът е в детайлите и акцентите, защото там е възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени на експертно ниво. Иначе приоритетите, които изброихте, са приоритети за всички.

Надявам се като водеща политическа сила да осъзнавате необходимостта от диалог и това, че силово налагане на ваши решения, защото сте по-голяма партия, няма как да се случи. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в изпълнителната власт", заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

На срещата Йорданов заяви, че ИТН подкрепя заявеното от Габриел искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, макар и то да е закъсняло с 2 години. Това, обаче, не е достатъчна гаранция за ефективна реформа, каза Йорданов.

"Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформиране, КПКОНПИ също. Но трябва да е много внимателно и ще следим да не се превърне в поредната бухалка новореформираното КПКОНПИ, каквото се опитаха да направят Кирил Петков и Асен Василев", заяви той.

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел води преговори с всички парламентарни сили без "Възраждане".

Снимки: Десислава Кулелиева

Мария Габриел: Първото, което ще внесем, е искане за освобождаване на Иван Гешев

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в центъра на Милано
Експлозия в центъра на Милано
Ивайло Иванов загуби в третия кръг на световното първенство по джудо в Доха
Ивайло Иванов загуби в третия кръг на световното първенство по джудо в Доха