Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ива Митева: Висшето образование не се реформира с промени между първо и второ четене

от БНТ
16:36, 26.05.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Още
ива митева висшето образование реформира промени първо второ четене
Слушай новината

Нараства парламентарната съпротива срещу опита на Министерство на образованието и науката да се намеси в академичната автономия чрез промени в Закона за държавния бюджет. Това каза днес на среща с академичната общност на Висшето училище по телекомуникации и пощи Ива Митева – зам.-председател на Народното събрание.

Тя обяви, че ще задълбочи ангажимента си към каузата на качественото висше образование, включително и чрез съпротива срещу набързо прокарани текстове със стратегическо значение, но без необходимото обществено обсъждане.

Като първа стъпка, Митева предлага да се промени параграф 17 от Закона за Държавния бюджет, в частта която позволява на правителството да се меси в работата на висшите училища. По същество той предвижда еднократно отпускане на 20 млн. лв. от бюджета за университети, които приведат атестационните си правила за години напред в съответствие с нов модел, предложен от правителството.

Промяната, известна като "пари срещу преатистиране", се представя като реформа. Реалният ефект от нея обаче е силно негативен и се изразява в изтичане на милиони от системата на българското висше образование към чуждестранни научни издания, масово понижаване на професори и доценти в степен преподавател и в крайна сметка ще принуди висши училища да пристъпят към сливане. В дългосрочен план последствията ще са намаляване броя на държавните университети, поскъпване и недостъпност на висшето образование.

"Не се гордея със законите, които сме приели в месеците от сформирането на това Народно събрание. Продължава практиката, важни и съществени промени да се прокарват между първо и второ гласуване. Мнозина може да кажат, че народни представители не могат да внасят промени в Закона за Държавния бюджет, но добре помня, че когато се създаваше Конституцията в далечната 1990 г., народните представители са казали, че право на законодателна инициатива трябва да имат право тези, които чувстват нуждите на живота", посочи Митева часове преди предложението й за промени в бюджета да се гледа в Народното събрание.

Според нея тя и колегите ѝ са сгрешили, като са допуснали средства за висшето образование да се отпускат срещу преатестиране. Още по-голяма грешка обаче е на път да стори коалиционният съвет, ако обвърже същите средства, но този път със самия Закон за висшето образование.

"Респект, че показвате на хората истината, каквато е. Хората трябва да знаят какво става в Народното събрание. Да, гледат какво се случва по телевизията, но моториката на законотворчеството остава недоразбрана, а с такива инициативи вие я осветявате. Висшето училище по телекомуникации и пощи е един прекрасен университет и имам честта да съм част от неговото настоятелство“, заяви по време на срещата Кристиян Кръстев, заместник-кмет по направление "Транспорт и градска мобилност" към Столична община.

На срещата присъстваха още депутатите от "Има такъв народ" Кирил Симеонов и Момчил Иванов, както и експертът по образование към "Демократична България" Георги Няголов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Детско-юношеската школа на Царско село също прекратява съществуването си
Детско-юношеската школа на Царско село също прекратява съществуването си
Увеличават се случаите на маймунска шарка в Испания и Португалия
Увеличават се случаите на маймунска шарка в Испания и Португалия