НОВИНИ

Иван Гешев и Лаура Кьовеши обсъдиха българския принос в Европейската прокуратура

иван гешев лаура кьовеши обсъдиха българския принос европейската прокуратура
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 10.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Сигурност и правосъдие

Главният прокурор Иван Гешев проведе видеоконферентна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на тема „Бъдещото функциониране на Европейската прокуратура и българският принос за дейността й“.

На 09.06.2020 г. се проведе видеоконферентна среща между главния прокурор на ЕС г-жа Лаура Кьовеши и главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев. В срещата участваха и зам.-главните прокурори г-жа Красимира Филипова и г-жа Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП - г-н Цветомир Йосифов.

Срещата е организирана по молба на г-жа Кьовеши за обсъждане на необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на Република България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз“, като подчерта и необходимостта от увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.

„След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й“, подчерта г-н Гешев.

По време на срещата се обсъди необходимият брой европейски делегирани прокурори в България.

Обвинител №1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в РБ е недостатъчен. Той заяви, че ще окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

На въпрос от страна на г-жа Лаура Кьовеши за обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура, главният прокурор уточни, че решение ще вземе законодателят, но най-удачен е вариантът разследването да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи, по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор на Република България изрази подкрепата си за усилията на г-жа Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собственикът на имота в Алепу: Към момента е построено единствено укрепително съоръжение
Собственикът на имота в Алепу: Към момента е построено единствено укрепително съоръжение
Родители в стрес от системата за прием в детските градини във Варна
Родители в стрес от системата за прием в детските градини във Варна