НОВИНИ

Изграждат център за хора с деменция и с психични проблеми в Русе

изграждат център хора деменция психични проблеми русе
bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 14.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Регионални

Над 300 души в Русе чакат с години, за да бъдат настанени в домове за хора с деменция и психични проблеми, но местата не стигат. Затова общината започна изграждането на специализиран център за хора с такива проблеми. Той ще се намира в бившия социален дом “Свети Димитър Басарбовски”.

Старата 120-годишна сграда, която се е ползвала първоначално като дом за деца без родители, ще бъде разделена на две части, с два отделни входа. В едното крило ще бъдат настанени 15 възрастни с деменция, а в другото хора с психични заболявания, също 15 души.

„По-голямата отговорност след това е грижата. Защото по начина, по който се грижиш към възрастните хора, показваш истинската си сила към хората в нужда. Това заяви по време на първата копка кметът на Русе Пенчо Милков.

Проектът е на стойност милион и сто хиляди лева, осигурени безвъзмездно по Оперативна програма “Региони в растеж”.

След приключването на реконструкцията общината ще кандидатства по втори проект по програма “Развитие на човешките ресурси” за намиране на персонал за работа в продължение на една година.

Според директора на Дирекция “Здравни и социални дейности” Катя Петрова това ще е трудна задача, но ще се разчита на Русенския университет, който подготвя такива кадри и на Центъра за психично здраве. Очаква се центърът да отвори врати след година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4-милионният Дзилин в Китай – блокиран. Коронавирусът плъзна пак и в Ухан
4-милионният Дзилин в Китай – блокиран. Коронавирусът плъзна пак и в Ухан
"С БНТ на училище": Вижте програмата за 15 май
"С БНТ на училище": Вижте програмата за 15 май