НОВИНИ

Израел атакува Ивицата Газа часове след като се изтегли от палестинския град Дженин

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:54, 05.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
израел атакува ивицата газа часове изтегли палестинския град дженин
Слушай новината

Израелската армия обяви край на двудневната операция в Дженин на окупирания Западен бряг и се изтегли от едноименния град и бежански лагер. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че това няма да е "еднократно действие". Израелските въоръжени сили нанесоха ответни удари в Газа, след като от палестинския анклав бяха изстреляни ракети по израелска територия.

Израелската армия нанесе удари по Ивицата Газа, след като през нощта от там бяха изстреляни пет ракети към Южен Израел. Всички те са били прихванати от системата за противовъздушна отбрана. Шрапнел е поразил жилищна сграда в Сдерот. Няма данни за пострадали. Според палестинската страна са ударени два обекта, без да се дават подробности за тях. Според израелската армия са поразени помещения, използвани от смятаната за терористична организация "Хамас" за производство на боеприпаси.

Израел с мащабна операция в бежанския лагер Дженин

Късно снощи израелските сили започнаха да се изтеглят от Дженин. Това сложи край на най-мащабната военна операция в града и прилежащия бежански лагер, смятани за бастион на палестинските бойци. При акцията загинаха 12 палестинци и един израелски войник. Според израелската страната става дума за "антитерористична операция", докато палестинското външно министерство нарече ескалацията "открита война срещу народа на Дженин". Обитателите на лагера Дженин, голяма част от които бяха евакуирани по време на бойните действия, започнаха да се връщат, само за да видят щетите, нанесени по домовете им.

"Какво постигна Нетаняху - нищо, нищо не спечели. Той само разрушава. Това е политиката на Израел от създаването му - щети, убийства и разруха. Той никога не стигна до мир, нито някога е мислил да го прави. ... Имам магазин за хранителни стоки, всичко е унищожено - хладилници, месо - всичко. Дано - с Божията помощ, да успеем да го възстановим", каза Джихад Хасан, жител на лагера Дженин.

"Това е магазин за обувки. Тук няма експлозиви, нито ракети. Това е магазинът за обувки, от който аз живея. Сега е опожарен. Беше пълен със стока", заяви Ашраф Джарадат, жител на лагера Дженин.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата в петък, за да обсъди ситуацията в Близкия изток след последните събития.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гореща вълна в Румъния
Гореща вълна в Румъния
"Питай експерта": Как да помогнем на бедстващи хора в морето?
"Питай експерта": Как да помогнем на бедстващи хора в морето?