НОВИНИ

Извънредни проверки за качеството на въздуха в Русе

местни избори русе
bnt avatar logo
от БНТ
13:47, 29.09.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите разпореди извънредни проверки на качеството на атмосферния въздух в град Русе. Стотици сигнали за силни неприятни миризми са постъпили в общината за по-малко от месец.

В периода между 2 и 9 октомври Изпълнителна агенция по околна среда ще осъществи измервания на качеството на въздуха в града, на определена от екоинспекцията в Русе площадка.

"Това е само една от мерките, които ще бъдат предприети в отговор на засиления обществен интерес към качеството на атмосферния въздух на територията на Русе, продиктуван от сигнали за интензивни миризми в някои от районите на града", коментира ресорният министър Юлиян Попов.

Пореден случай на обгазяване на Русе

В периода от 4 до 27 септември са постъпили общо 546 сигнала за миризми, оприличавани на изгоряла пластмаса, силна химическа миризма на отработени масла, миризма на бакелит, дразнеща химическа миризма с индустриален произход, хлор, изгоряло и лекарства, бензин, мазут или подобен нефтопродукт, посочват от МОСВ. От министерството информират, че сигналите са регистрирани приблизително по едно и също време, в часовия интервал от 20.00 до 23.00 часа, и сутрин от 5.00 до 8.00 часа.

С помощта на специализирана инструментална техника, базирана на мобилна измервателна станция, в реално време ще бъдат измерени органични веществата - бензен, тоулен и ксилен.

Допълнително ще бъдат взети проби от фини прахови частици за определяне на веществата бензо(а)пирен и нафтален чрез хроматографска инструментална техника за анализ. Веществата, които ще се изследват, са специфични и могат да доведат до поява на миризми, уточняват от МОСВ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова железопътна стачка във Великобритания
Нова железопътна стачка във Великобритания
Светлана Каменова пропуска Балканиадата по бокс
Светлана Каменова пропуска Балканиадата по бокс