НОВИНИ

Пореден случай на обгазяване на Русе

пореден случай обгазяване русе
bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 21.09.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на обгазяване на Русе с неизвестен произход. За това алармираха жители на повечето от кварталите в града.

Неприятните миризми, определяни, като бакелит, химия, нефтопродукти и изгоряла пластмаса са се появили около 5.00 ч сутринта и са се задържали до 9.30 ч. Според потърпевшите източникът е предприятие за производство на авточасти в източната промишлена зона и проблемът е от години.

Въпреки многократните протести, досега и извършвания мониторинг от общината и екоинспекцията, неприятните миризми заливат почти през ден по-голямата част от Русе. И днес в РИОСВ са постъпили над 16 сигнала за поредното обгазяване. От там отговориха, че дежурният им екип е извършил обходи на територията на града между 5.30 и 11.00 часа.

Качеството на въздуха в България се подобрява, отчете премиерът

Проверени са и двете промишлени зони, кварталите „Здравец-Изток“, „Възраждане“ и централните части на града. В района на предприятията не са установени миризми или анормален режим на работа на инсталациите.

При обход в кварталите „Тракция“ и „Пухлево дере“ са открити много тлеещи огнища, замърсени с битови отпадъци на площ около 100 квадратни метра. Предстои да се установи собственикът на замърсения терен. По данни от измервателната станция в квартал „Възраждане“ вятърът е бил с много ниска скорост, наблюдавано е почти безветрие, с преобладаваща източна посока. В Източната промишлена зона от тази сутрин не са регистрирани отклонения от нормите на наблюдаваните атмосферни замърсители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова ще се бори за бронзов медал на световното първенство в Белград
Биляна Дудова ще се бори за бронзов медал на световното първенство в Белград
Прокуратурата повдигна трето обвинение на непълнолетните от стрелбата в София
Прокуратурата повдигна трето обвинение на непълнолетните от стрелбата в София