НОВИНИ

Джо Байдън победи на първичните избори на демократите в Аляска

джо байдън победи първичните избори демократите аляска
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:47, 12.04.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън победи в първичните избори на демократите в американския щат Аляска. Това се посочва в изявление, публикувано в събота на уебсайта на клона на Демократическата партия на щата.

Гласуването в Аляска се проведе по пощата поради разпространението на коронавируса. Гласоподавателите трябваше да изпратят бюлетини до петък. На първичните избори в щата бяха избрани делегати, които на предстоящия национален конгрес на демократите ще подкрепят един или друг кандидат за кандидат за президент на САЩ от партията. Според резултатите от първичните избори, щатът разпределя гласовете на 15 делегати.

Според данните, предоставени в изявлението, Байдън получава 55,3% от гласовете, а сенаторът Берни Сандърс, който преди това беше негов съперник, получава 44,7%. В сряда обаче Сандърс обяви, че напуска борбата за кандидат-президент на САЩ от демократите. Така Байдън всъщност нямаше съперници, но името на Сандърс се появи в бюлетините.

Според The New York Times, Байдън е получил подкрепата на 11 делегати, а Сандърс - на четирима.

Националният конгрес на Демократическата партия на САЩ, на който Байдън се очаква да бъде определен за кандидат за президент, е насрочен за средата на август в Милуоки в щата Уисконсин. Според The New York Times, Байдън вече си е осигурил подкрепата на 1228 делегати. Общо той трябва да събере 1,991 гласа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 367 000 българи празнуват имен ден на Цветница
Повече от 367 000 българи празнуват имен ден на Цветница
Папа Франциск ще направи своето великденско обръщение при закрити врата
Папа Франциск ще направи своето великденско обръщение при закрити врата