НОВИНИ

"Как се пише": Мисията на един будител за правописа на цялото общество

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:30, 01.11.2021
6920
Чете се за: 02:05 мин.
Култура
Слушай новината

В Деня на будителите ви срещаме с жената, която без да иска се превърна в учителката по български език на цяла нация и в най-удобния справочник как се пише правилно. Прави го в името на грамотността на българите и без да получава стотинка за труда си.

Преценям или преценявам? Как се пише не знам? Ако зададете този въпрос на Гугъл, най-вероятно ще ви отговори Павлина.

Интернет е като огледало. Ние се погледнахме в огледалото, видяхме се и не се харесахме.

И ако за повечето хора това, което се вижда в огледалото на обществото, е само за повод за подигравка, за Павлина е повод за действие.

Вече девета година в свободното си време се грижи за правописа не на един клас, а на цялото общество с безплатен сайт за правопис. Павлина стои зад всяка буква в сайта. А там на ден влизат около 13 000 души, за да направят справка.

Официалният правописен речник на българския език, актуалният, го няма в интернет, казва Павлина Върбанова, доктор по български език и създател на "Как се пише".

Вместо да критикува, тя запълва дупката. Без от това да печели нищо материално. За нея няма глупави въпроси и няма дразнещи грешки.

По същия начин, по който лекарите не се дразнят от болестите на пациентите си. Ако те се дразнят от заболяванията, как ще лекуват пациентите си, как ще им бъдат полезни, допълва Павлина Върбанова, доктор по български език и създател на "Как се пише".

В правописа на думата будител, за щастие няма съмнение. Но според Павлина важният въпрос не е как се пише. А как се изпълнява в сегашно, не в минало време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузия е извадила Кристиян Малинов от сметките на Ясен Петров
Контузия е извадила Кристиян Малинов от сметките на Ясен Петров
С колко ще поевтинее природният газ от ноември
С колко ще поевтинее природният газ от ноември