НОВИНИ

Учениците, които не се тестват за COVID-19, ще продължат да учат онлайн

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:54, 01.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще продължат да учат онлайн. Това обяви днес образователният министър проф. Николай Денков.

А родители и учители, недоволни от въвеждането на тестове в училищата, излязоха на шествия в София и други градове в страната. Те отказват децата им да бъдат тествани.

Утре ще стане ясно кой бърз тест за COVID-19 ще бъде използван за учениците. Комисията вече е класирала участниците, предстои обявяването на обществената поръчка.

Тестовете на учениците ще се правят от родителите или от учителите. Ако тестът е достатъчно лесен, ще се прави от учителите, ако е по-сложен от родителите вкъщи. Ще се разчита на тяхното самосъзнание.

"Ако искате да си разболявате децата, не може да ги пратите по този начин, без да се съобразявате с тестовете, ако искате да си запазите децата и вие трябва да имате грижа за тях. Ако те искат да вкарат децата без тестове, без филтър, то тогава ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта, така че ние нямаме друг начин в момента", заяви Николай Денков, служебен министър на образованието.

Недоволни от новите правила родители и учители протестираха в София. Според тях тестването на децата е незаконно. За да покажат, че са против тестването на децата, протестиращите замерваха входа на МЗ с близалки.

Елена е майка на деца в начален етап. Изцяло подкрепя предложението за въвеждането на тестове. Според нея онлайн образованието е пагубно и за знанията и за психиката на децата.

"Аз гласувам "за" с двете си ръце за тестове. Не мисля, че децата да се изплюят в контейнерчето или да оближат близалката е голямо затруднение. И за да върнем децата, моля ви, родители - помислете за тяхното образование", заяви Елена Ярлбро.

Очаква се учениците да се влязат отново в клас около 10 ноември. Министър Денков обясни още, че предпочита в класните стаи да се върнат освен учениците от 1-ви до 4-ти клас, и тези от 5-и до 7-и и 12-и клас.

"Ние сме дали право на избор, който иска детето да бъде тествано и да бъде в училище, ще може да влезе присъствено, който не иска, ще си остане с детето вкъщи и ще бъде обучавано в електронна среда", каза Николай Денков.

Относно ваксинирането сред учителите той отбеляза, че има ускоряване на имунизацията и с ваксина вече са над 40% от преподавателите. Напредва и имунизирането на децата над 12 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ ще търси начин за компенсация на фирми, които строят обекти с публични средства
МРРБ ще търси начин за компенсация на фирми, които строят обекти с публични средства
Шедьовър на Спас Делев донесе победата на Арда над ЦСКА 1948 в мач с 5 гола
Шедьовър на Спас Делев донесе победата на Арда над ЦСКА 1948 в мач с 5 гола