НОВИНИ

С колко ще поевтинее природният газ от ноември

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:18, 01.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващо - намаление на цената на природния газ за ноември спрямо октомври с около лев за мегаватчас. До решение се е стигнало след преговори с "Газпром", обясниха от "Булгаргаз".

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес цена на природния газ от 93,19 лв. при 94,54 лв. за октомври. Според първоначалното заявление на "Булгаргаз" цената през ноември трябваше да скочи до 124,76 лв. за мегаватчас.

Това щеше да се отрази сериозно и на топлофикационните дружества, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Едно увеличение с 32% би имало катастрофални последици за по-голямата част от тези дружества особено "Топлофикация-София", коментира Иван Иванов, председател на КЕВР.

Според окончателното решение на КЕВР вместо увеличение обаче се стигна до намаление на цените.

"Постигнахме договореност с "Газпром" по спорни въпроси. В резултат на тези решения "Булгаргаз" има право да получава през ноември количества, които са на значително по-ниска цена в сравнение с действащата цена през ноември", заяви Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Повишаващите се цени на природния газ предишните месеци доведоха до прогнози за увеличение на топло и електроенергията през януари. Но решението от днес се очаква да промени тази тенденция, смята служебният социален министър Гълъб Донев.

"Ще направим всичко възможно тази положителна тенденция за намаление на цените да продължи и през декември. И ще положим всички усилия с комплексни мерки от страна на КЕВР и от страна на правителството цената на топлоенергията, на природния газ, съответно на електроенергията за януари да не бъдат повишени или ако бъдат повишени, то да е с минимален процент", увери Гълъб Донев - служебен министър на труда и социалната политика.

Дали или с колко ще се повиши цената на тока и парното от януари трябва да стане ясно в началото на декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Как се пише": Мисията на един будител за правописа на цялото общество
"Как се пише": Мисията на един будител за правописа на цялото общество
МРРБ ще търси начин за компенсация на фирми, които строят обекти с публични средства
МРРБ ще търси начин за компенсация на фирми, които строят обекти с публични средства