НОВИНИ

Как войната в Украйна се пренесе на кортовете в Австралия

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 27.01.2023
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Слушай новината

Финалът на Откритото първенство на Австралия по тенис вече е ясен - Новак Джокович срещу Стефанос Циципас. Двамата ще се изправят един срещу друг в неделя. В хода на първия за годината турнир от Големия шлем обаче фокусът нееднократно се изместваше от корта към геополитиката с различни провокации и политически намеци, свързани с войната в Украйна.

Организаторите на турнирите от Големия шлем за пореден път се оказаха заложници на собствената си невъзможност да решат категорично казуса с тенисисти от Русия и Беларус. След като през миналата година Уимбълдън се проведе без присъствието на състезатели от тези две държави, но пък играчите не получаваха точки за ранглистата, което навреди на стойността на надпреварата, сега в Мелбърн бяха допуснати всички с уговорката, че руснаци и беларуси трябва да излизат на корта под неутрален флаг. Ден след началото на турнира бяха забранени руските знамена и символи, за да се избегнат провокации. Първата ракета на Русия Андрей Рубльов влезе в директна конфронтация с публиката по време на един от двубоите си, казвайки че няма нищо против на трибуните да се веят украински флагове, но не приема обидните възгласи и реплики по свой адрес.

Съдбата реши до финала при жените, който ще се проведе утре, да излязат беларускинята Арина Сабаленка и представляваща Казахстан, но родената, израснала и защитавала цветовете на Русия до 19-ата си годишнина Елена Рибакина. За капак след двубоя между споменатия вече Рубльов и Новак Джокович в 1/4-финалите, организаторите в Мелбърн парк отново имаха проблеми - сръбските почитатели на тениса бяха забелязани в трибуните със знамена и фланелка с лика на Владимир Путин, а бащата на Ноле - Сърджан - дори попадна в тази компания, за което се разбра чрез видео, заснето около централния корт "Род Лейвър Арина" и разпространено в социалните мрежи.

След победата си днес на полуфиналите Джокович разясни случая:

"Семейството ми, баща ми и аз самият много добре знаем какво представлява войната. Изживяхме я през 90-те. Както и баща ми сподели, ние сме против войната и никога няма да подкрепим никаква форма на насилие. Знаем разрушителната ѝ сила и какво може да причини на всяко едно семейство по света. Но искам и да кажа, че баща ми е с мен по време на всяка среща и винаги обръща внимание на моите почитатели в Австралия. Благодари им, показва уважението си, снима се с тях. Той просто се е снимал с група сръбски фенове без да прави нищо нередно. Гледах видеото, той им казва просто - благодаря", заяви Джокович.

Вчера друга представителка на Беларус и шампионка от Откритото първенство на Австралия - Виктория Азаренка, меко казано не остана очарована от журналистически въпрос по темата.

"Аз... каквото и да ви отговоря, вие ще го извъртите по начин, по който ви допада.
Tова, което ме притеснява е, че по света наистина се случват сериозни неща. Вие всъщност политик ли сте? Политически репортер ли сте?", заяви Азаренка.

- Не, аз съм спортен журналист.

"А аз съм спортист. И вие ми задавате въпрос, който според някои може и да е в моята компетенция и под мой контрол, но аз не мисля, че е така. Така че ако това е провокативен въпрос, можете да извъртите историята, както намерите за добре", заяви Виктория Азаренка.

В Москва също не следят темата безучастно.

"Искам още веднъж да подчертая дебело, че всеки един опит за прокуждане на нашите спортисти от международни състезания, е обречен на провал. Хората, претендиращи, че се ръководят от морал и принципи, трябва да проумеят това. Поставянето на ултиматуми в спорта е неприемливо", заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Провокация, атака, истина или лъжа - тенисът продължава да търси най-верния подход по казус, засягащ някои от най-добрите играчи в този спорт.

Автор: Стефан Георгиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в къща за гости в Арбанаси
Пожар избухна в къща за гости в Арбанаси
Пред БНТ: Историята на Гидон Лев, който оцеля в концлагера Терезин
Пред БНТ: Историята на Гидон Лев, който оцеля в концлагера Терезин