НОВИНИ

Какво представлява ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:35, 08.02.2021
34793
Чете се за: 03:30 мин.
Здраве
представлява ваксината астра зенека оксфордския университет
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Възможната неефективност на ваксината на "Астра Зенека" против южноафриканския вариант на вируса предизвиква безпокойство в Световната здравна организация. За това съобщи експертът на организацията Мария Керкхове. Учени от Оксфордския университет вече обявиха ваксината за ефективна в борбата с британския щам.

Препаратът е продукт на британско-шведската компания "Астра Зенека" и Оксфордския университет.

Испания и Белгия разрешиха тя да се използва само за групата от 18 до 55 години. Няколко европейски страни забраниха употребата на ваксината за хора над 65 години. Това са Франция, Германия, Полша, Швеция, Италия и Нидерландия. Същата мярка обмисля и Гърция. Аргументът, е че няма достатъчно клинични данни за доказване на ефикасността при възрастни хора. Финландия не препоръчва продукта за хора над 70 години.

Ваксината беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата на 29 януари 2021 година.

Швейцария счете за недостатъчни данните за сертифициране на ваксината и поиска допълнителна информация, за да я регистрира. Третият етап от изпитанията на ваксината се провеждат в Северна и Южна Америка.

На 26 януари тази година "Астра Зенека" опроверга съобщенията за ниска ефективност при възрастни хора.

Ако първо бъде поставена половин доза, а след месец цяла, ваксината постига ефективност от 90%. Ако и двата пъти се постави цяла доза, резултатността е само 62%. Средната ефективност на продукта е 70 на сто.

Британската разработка изглежда по-неефективна от препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", които са с 95% ефективност. Оксфордският препарат обаче е чувствително по-евтин и по-лесен за съхранение. Ваксината е изпробвана върху 200 000 доброволци.

Ваксината е векторна. Генетичната структура на част от коронавируса се вгражда в отслабен вирус-преносител, безвреден за човека. Той вкарва части от генетичния материал на вируса в клетката. Клетката достроява частите на вируса, имунната система реагира на тези протеини и образува антитела.

Ваксината може да се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса най-малко шест месеца.

Както и при другите ваксини, най-често срещаните странични ефекти са болка на мястото на инжекцията, главоболие, болки в крайниците, умора и треска.

Британски и руски учени ще комбинират ваксината на компанията "Астра Зенека" и руската разработка "Спутник Ве", за да установят дали защитата от COVID-19 може да се подобри.

Първоначално изпитанията ще се проведат извън Русия и ще включат хора над 18 години. Смесването на две ваксини би могло да доведе до по-добър имунен отговор.

От британско-шведския консорциум заявиха, че изследват комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да установят дали защитата от COVID-19 би била по-надеждна.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мярката "Запази ме" ще продължи до края на април
Мярката "Запази ме" ще продължи до края на април
Синът на президента е присъствал на нерегламентирано събиране в София (ОБЗОР)
Синът на президента е присъствал на нерегламентирано събиране в София (ОБЗОР)