НОВИНИ

Какво представляват регулациите, които ЕП прие срещу криптовалутите?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:45, 30.04.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

Европейският парламент прие първите регулации за криптовалути в света. Целта на новото законодателство е да защити потребителите и да осигури финансова стабилност.

Регулациите в криптоиндустрията, известни като МиКА, трябва да предотвратят измами и внезапни фалити, които ежегодно водят до загуби за милиарди долари.

"136 млрд. са изгубени от нормалните хора потребители в рамките на последните 10 месеца в платформи за крипто валути", заяви Мартин Куванждиев, предприемач.

Но законодателството обхваща само част от криптоактивите.

"Т.нар стейбълкойни или криптоактивите, които са във валутен борд с някоя фиатна валута", каза Владислав Драмалиев, Фондация „Битхоуп“.

Като лева, еврото или долара. Нестабилни криптоваулти като биткойн остават извън обхвата на европейското законодателство, заедно с други децентрализираните активи, проекти базирани на умни договори и незаменяемите токени, по-известни като NFT, които се използват от хората на изкуството. Въпреки това в индустрията очакват положителни промени с въвеждането на лицензионен режим за фирмите, занимаващи се с търговия на виртуални пари.

"Веднъж щом успеете да вземете такъв лиценз, ще можете да оперирате в рамктие на ЕС. Другият голям плюс - ще имате по-лесен до банкови услуги. В момента в България, ако сте физическо или юридическо лице, което прави трансфери към или от криптоборси - банките много често закриват сметки", заяви Владислав Драмалиев.

"В момента, в който едни пари влезнат при вас, във вашия акаунт, в крипто борсата ще се знае, че тези пари са ваши и тези пари може да бъдат рапортувани в НАП, което е супер, защото по този начин може да се намали престъпността, свързана с криптовалутите", заяви Мартин Куванждиев.

Лицензионният режим ще доведе и до очистване на пазара, защото ще трябва да се отговорят на редица изисквания, свързани и с допълнителни разходи като капиталови гаранции, юридически разходи, включително за спазване на регламента за защита на личните данни, изграждане на база данни, които да удостоверяват легални произход на средствата от трети страни и при нужда да се предоставят на правоохранителните органи.

Фирмите, опериращи с криптоактиви ще трябва публично да информират за ценообразуването и търгуваните обеми в реално време. Новите правила ще влязат в сила до 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул победи Тотнъм в спектакъл със седем гола на "Анфийлд"
Ливърпул победи Тотнъм в спектакъл със седем гола на "Анфийлд"
България триумфира на eвропейското първенство по шотокан карате
България триумфира на eвропейското първенство по шотокан карате