НОВИНИ

Кой е видинският митрополит Даниил - новият български патриарх?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:05, 30.06.2024
13109
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Кой е видинският митрополит Даниил - новият български патриарх?

Той попадна втори в "тройката" на 32-рия тур от гласуването на митрополитите при избора на кандидатите за патриаршеския престол. Известен е като радетел за истинско монашество, смирен и твърд във вярата. Много хора искрено го обичат и следват.

Видинският митрополит Даниил, със светското име Атанас Николов, е роден през 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския университет, но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет на университета. През 1997 г. става послушник в Хаджидимовския манастир под духовното ръководство на тогавашния неврокопски митрополит Натанаил. През август 1999 г. е подстриган от него в монашество и ръкоположен за йеродякон.

    През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, през 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. През 2008 г. по решение на Св. синод е ръкоположен за епископ с титлата Драговитийски и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. На 4 февруари 2018 г. е избран от Св. синод за видински митрополит. В епархията си развива успешна социална дейност.

    "Просто е голямо благосоловение това, че се явиха хора, които те ни намериха, които имат желание да помагат именно на хора, които са в трудност и затова за мен това е толкова показателно, че това не е наше дело - Господ само е заповядал "Бъдете милосърдни, защото и вашият отец е милосърден" и ето той е милосърден и той проява милост, към нас е порявил милост, проявява и милост към хората, които са в нужда и е изпратил тези дарители", казва видинският митрополит Даниил.

    "Навсякъде в епархията има ред и дисциплина, всички манастири са пълни с живот, той възстанови неделното учиилще, а от септември тръгва и първото частно православно училище във Видин."

    "Много добре се грижи за хората и за епархията, има доста мероприятия, които се извършват тук откакто е той."

    Снимки: БТА

    След като Светият синод прие спорната наредба, според която митрополитите можеха да се избират само от събратята си митрополити, без участието на миряните и клира, митрополит Даниил, заедно с митрополитите Гавриил и Серафим, първи се противопоставиха на противоуставните ѝ членове. Когато през септември 2023 г. за шпионаж бяха експулсирани свещениците от Руската църква, митрополит Даниил написа обръщение, че е огорчен и че политическите пристрастия ще преминат, а ще остане Христовата истина.

    "Господ ни е казал - прости нам дълговете ни както и ние прощаваме на своите длъжници. Значи, ако искаме ние да получим прошка от Бога и да се радваме на неговото присъствие, то това може да стане, ако подражаваме на него във великодушието, милосърдието, простителността и да простим по същия начин на нашите ближни", казва видинският митрополит Даниил.

    При избора на "Тройката" митрополит Даниил беше избран втори, след врачанския митрополит Григорий, на 32-ри тур с 9 от гласовете на митрополитите.

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Станислав Генчев почете паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков
    Станислав Генчев почете паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков
    Още един сезон за Сесар Аспиликуета в Атлетико
    Още един сезон за Сесар Аспиликуета в Атлетико