НОВИНИ

Карамаринов: В тази ситуация оставаме против участието на руски и беларуски спортисти

карамаринов ситуация оставаме против участието руски беларуски спортисти
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:57, 18.05.2023
Чете се за: 06:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската атлетика е твърдо против участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания. Това заяви президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, който днес в Пресклуб България връчи награди за изключителен принос за българската атлетика на официалния статистик на БФЛА и автор на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика Александър Вангелов и на един от най-успешните треньори в нашата атлетика Христо Гергов във връзка с неговата 80-та годишнина.

„От 84-а година съм осведомител на повечето състезания в България, предимно в София. Успях да издам и три статистически сборника, ранглисти на българските лекоатлети и български шампиони, ранглисти по години, а през 2014 се опитах да обединя всички значими събития от историята на българската атлетика и издадох четвъртата си книга „Български атлетически хроники“ – да се надяваме да не е последната. Догодина празнуваме 100 години от създаването на Българската атлетика, надявам се подобаващо да отбележим този празник на родната атлетика. Атлетиката и статистиката са страст и посвещение за мен, тя не е трудна за изготвяне и вършене, но изисква много търпение и най-вече любов и отдаденост“, сподели Вангелов.

„Годишнините кръгли са две – едната е възрастова, а другата е 50 години треньорска практика. 76-а година на Олимпиадата в Монреал бях най-младият треньор. На много треньори пожелавам да извървят моя път. Аз съм се трудил много. Леката атлетика от Мюнхен още имаше резултати. Тогава бяха едни бурни години, в които имаше много семинари, лагери, контакти с други треньори – направихме една огромна крачка към развитието на този спорт. След това животът така се разви, не бяха комерсиални условия. Амбицията си остана и мисля, че направих доста добри резултати. Имаше и разочарования, разбира се. В моята кариера съм се опитвал не само да постигна добри резултати, но и да създам добри човешки качества за отделните състезатели. За моя голяма радост, по-голямата част от тези възпитаници са успешни хора в живота. Надявам се нашата атлетика да направи още добри резултати. Знам значението на нашия спорт, хубаво е да се популяризира, да има основа за по-добро развитие и на други спортове“, коментира Гергов.

Карамаринов заяви категорично, че позицията на Европейската атлетика и Международната федерация, относно това дали руски и беларуски спортисти могат да участват в международни състезания, е твърда и непроменима, а именно против участието на атлети от Русия и Беларус, докато продължава инвазията в Украйна. Той говори във връзка с това, че президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах сподели, че от организацията обмислят връщането на спортисти от двете страни под неутрален флаг на Игрите в Париж идното лято.

„Томас Бах беше ръководителят, който миналата година след началото на войната на Русия срещу Украйна беше човекът, който мотивираше всички световни федерации да накажат и да спрат руските и беларуските атлети. Той леко е променил своята позиция и е открехнал вратата за международните федерации, които искат да променят своето мнение. Ние виждаме, че някои федерации започнаха да пускат руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Европейската атлетика, Международната федерация по лека атлетика имат категорична и непроменима позиция в това отношение. За нас, в тази ситуация, няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели, под каквато и да е форма, като това се отнася за официални лица и целите им щабове. Нашата позиция е твърда и непроменима“, заяви Карамаринов.

Той коментира и шансовете Бургас да приема състезания от висок ранг, както и възможността за провеждането на европейско първенство в зала на територията на страната ни.

„Преди няколко дни колегите от Българска федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо за намерение – зала, в която могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Да, възможно е, първата възможност е 2029 година, защото 2025 имаме утвърден домакин, а 2027 имаме два кандидати. Българска федерация лека атлетика, Община Бургас и принципна заявка от Министерството има, че такава кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация. Това е възможно и искам да се случи – 2029 или 2031 в краен случай. Бургас като морски град има достатъчно добра база, така че потенциалът го има, въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако европейско първенство в зала се проведе, решението ще се вземе в този мандат. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да проведем европейско в зала в България“, обясни Карамаринов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 350 служители от МВР ще бъдат командировани за летния туристически сезон
Над 350 служители от МВР ще бъдат командировани за летния туристически сезон
Организаторите на Гран при на Емилия-Романя във Формула 1 се надяват да проведат отмененото състезание през 2026 г.
Организаторите на Гран при на Емилия-Романя във Формула 1 се надяват да проведат отмененото състезание през 2026 г.