НОВИНИ

Карантината в Италия доведе до опашки пред хранителните магазини

bnt avatar logo
от БНТ
11:49, 10.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Общество

Италия е най-засегнатата от коронавируса страна след Китай, откъдето тръгна заразата.

Страната е под карантина. Късно снощи премиерът Джузепе Конте обяви драконовски мерки в опит да се ограничи разпространението на коронавируса. Броят на заразените е над 9000, а смъртните случаи - повече от 460.

Опашки пред денонощните хранителни магазини се извиха минути след обръщението на Конте. Въпреки призивите да няма паника, хората сякаш се изплашиха едва сега. Улиците в големите градове са буквално пусти. Това е и една от целите на властта - да ограничи максимално движението на хора. То се случва само при определени три условия - работа, нужда от медицински грижи и неотложни семейни причини.

Елена Шаханова, кореспондент на БНР: Хората ще трябва да удостоверяват причината за пътуване и ако се разкрие измама, случаят ще бъде третиран като престъпление. Няма да има ограничения за обществения транспорт, за да се гарантира непрекъснатостта на производствената система и да се позволи на хората да отидат на работа.

Според пътуващите между Милано и Флоренция, паника няма.

Ким Лоренти, работи във Флоренция: Забелязах, че хората са много внимателни във влака, следят да има дистанция помежду им. Имаше и доста хора с маски. Но като цяло ситуацията е доста нормална.

Стефано Маринели, жител на Флоренция: Не мисля, че има риск - влакът беше почти празен, само по двама души във вагон. Повече се притеснявам за супермаркетите, където има много хора.

Забраняват се всички масови прояви на закрито и открито, включително спортните събития. Заведенията имат разрешение да работят само до 18 часа, и само тези, които могат да осигурят поне метър разстояние между масите. До трети април остават затворени училищата и университетите. Сега обаче големият въпрос е как ще се спазват строгите правила и дали е възможно животът на около 60 милиона души да бъде оставен на пауза.

Елена Шаханова, корспондент на БНР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габрово е в готовност да затегне мерките срещу коронавируса
Габрово е в готовност да затегне мерките срещу коронавируса
Обстановката в Китай привидно се нормализира
Обстановката в Китай привидно се нормализира