НОВИНИ

Карлос Алкарас срещу Даниил Медведев в полуфиналите на Уимбълдън

карлос алкарас даниил медведев полуфиналите уимбълдън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 12.07.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Водачът в основната схема на "Уимбълдън" номер 1 в световната ранглиста Карлос Алкарас се класира за своя първи полуфинал в Лондон, побеждавайки в три сета Холгер Руне (Норвегия). Алкарас се бори 2 часа и 23 минути, но победата му не беше никак лесна – 7:6 (7:3), 6:4, 6:4. Там негов съперник ще бъде Даниил Медведев, който вложи много сили, преминавайки през драматични обрати в петсетов двубой с американската сензация Кристофър Юбенкс.

И двамата 20-годишни, и добри приятели, често трениращи заедно, изобщо не представиха приятелски мач. Но срещата влиза в историята, тъй като е първи четвъртфинал от 1968 година насам между двама състезатели под 21 години.

След като двамата си размениха мини брейкове, ненавременна двойна грешка даде предимството на Алкарас. Испанецът се възползва, направи четири последователни точки и спечели първия сет за малко повече от час.

След този тайбрек в началото, испанецът продължи да сервира много уверено без да допуска възможности за пробив. Той на свой ред се нуждаеше само от една, за да поведе с 2-0 сета.

И двамата бяха доста изцедени в третия сет, като Руне успя да се спаси при 5:3 и опита да запази интригата жива. Но Алкарас не се бави много и с хладно спокойствие вкара и последната точка, за да спечели в три сета.

Даниил Медведев сложи край на надеждите на Кристофър Юбенс на Уимбълдън, но трябваше да мине през невероятна битка в пет сета, която продължи точно три часа и приключи при 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (7:4), 6:1.

Юбенкс по-рано в турнира се справи със Стефанос Циципас, а сега се опита да повтори постиженията на легендата Джон Макенроу и на Давид Налбандиян, които достигат полуфинал на Уимбълдън при дебюта си в основната схема.

Но Медведев не позволи това да се случи и успя да изтръгне победата, въпреки че изоставаше с 1:2 сета. Медведев също ще играе за първи път в кариерата си на полуфинал на Уимбълдън и там ще срещне испанското дете-чудо Карлос Алкарас.

Медведев започна добре мача и се възползва от първата открила му се възможност за пробив, с която поведе. Той можеше още да си улесни периода в мача, но при 3:1 Юбенкс успя да се измъкне. Но това не притесни американеца, в момента на 43-о място в ранглистата на АТР. Той нанесе своя удар в четвъртия гейм на втората част, повеждайки с пробив за 3:1. След това продължи да доминира, почти недопускайки грешки, като си взе подаванията и набързо направи още един пробив за 5:1. Картината не се промени и в началото на третия сет. Юбенкс се възползва от лош контрол в три разигравания на руснака и проби подаването му.

До края на третия сет повече пробиви нямаше, но Юбенкс удържа аванса и поведе в сетовете. Но в края номер 3 в света стабилизира посрещането и даде заявка, че няма да се предаде. В четвъртия сет нямаше пробиви, но Медведев буквално изцеди американския си противник. Частта продължи в тайбрек, където руснакът вече имаше инициатива. Той поведе с 3:1, и макар да се стигна до бързо равенство, следващите три точки бяха пак негови и това наклони солидно везните.

В петия сет Юбенкс нямаше никакви сили и съпротивата му беше сведена до нула, като Медведев го срази с 6:1 и спечели мача в пет сета.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозен удар за ЦСКА 1948: Ивайло Чочев пропуска дербито с Левски и мачовете с ФКСБ
Сериозен удар за ЦСКА 1948: Ивайло Чочев пропуска дербито с Левски и мачовете с ФКСБ
Кметът на Карлово с призив към държавата да се почистят речните корита в наводнените села
Кметът на Карлово с призив към държавата да се почистят речните корита в наводнените села