НОВИНИ

Каспер Рууд и Карлос Алкарас ще спорят за трофея на US Open и първото място в света

Карлос Алкарас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:10, 11.09.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Каспер Рууд и Карлос Алкарас ще се изправят един срещу друг във финала на тенис турнира от Големия шлем US Open при мъжете. Сблъсъкът за титлата ще се проведе днес, 11 септември, от 23.00 часа българско време.

Двамата тенисисти ще се изправят в исторически мач за титлата, като победителят ще спечели не само дебютен трофей от Шлема, но и ще оглави ранглистата на АТП от понеделник за първи път в своята кариера.

Рууд е първият норвежец, който стига финала в Ню Йорк. Петият в схемата скандинавец започна с чист успех над Кайл Едмънд от Великобритания, преди да загуби сет от нидерландеца Тим ван Райтовен, а след това да бъде въвлечен и в петсетова битка с представителя на домакините Томи Пол. Последва четирисетова победа над французина Корентен Муте, преди Рууд да изиграе впечатляващ мач срещу бившия полуфиналист в турнира Матео Беретини за успех в три сета. На полуфиналите той спря руснака Карен Хачанов в четири сета, за да се класира за втория си финал в Шлема за годината след този на Ролан Гарос, където отстъпи категорично на „Краля на клея“ Рафаел Надал.

19-годишният Алкарас има възможността да стане най-младият шампион в турнирите от Шлема след Надал в Париж през 2005 и най-младият номер 1 в света в историята на тениса. Испанският талант показа страхотния си дух по време на надпреварата, в която стигна до първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем в кариерата. Той стартира с три чисти победи съревнованието, печелейки последователно срещу Себастиан Баес (който се отказа в началото на третия сет), Федерико Кория и Дженсън Бруксби, преди да последва петсетовият трилър с шампиона от 2014 Марин Чилич на осминафиналите. След това Алкарас сломи и съпротивата на Яник Синер от Италия в пет сета след много драма, а впоследствие разплака и публиката на Флъшинг Медоус, побеждавайки местния любимец Франсис Тиафо също в пет части.

Алкарас и Рууд имат два мача помежду си, като и двата са спечелени от испанеца – последният е по-рано тази година, на финала на Мастърса в Маями. Победителят ще си тръгне с чек за 2 600 000 долара, а загубилият – за 1 300 000 долара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 7,6 е регистрирано в Папуа Нова Гвинея
Земетресение със сила 7,6 е регистрирано в Папуа Нова Гвинея
Кинофестивалът във Венеция: "Златен лъв" спечели документалната продукция "Цялата красота и кръвопролитието"
Кинофестивалът във Венеция: "Златен лъв" спечели документалната продукция "Цялата красота и кръвопролитието"