НОВИНИ

Кипър отвори вътрешните си гранични пунктове

коронавирус открит българин пристигнал полет софия кипър
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:30, 04.06.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Кипър направи ключова стъпка към връщане на нормалния ритъм на живот на фона на пандемията. Днес бяха отворени девет контролно-пропускателни пункта по контролираната от ООН буферна зона, което позволи на гражданите на страната да пресекат разделителната линия.

Малка колона от хора започна да пресича пеша контролно-пропускателния пункт по улица "Ледра", оживена пешеходна зона, която разделя средновековния център на столицата Никозия. Повечето от пунктовете са отворени за превозни средства, но всеки, който преминава на север или на юг, трябва да покаже отрицателен тест за COVID-19, направен през предходните седем дни.

По информация на длъжностни лица, отварянето е станало възможно, благодарение на значителния спад на новозаразените от двете страни на острова.

Преминаването през контролните пунктове за пешеходци и автомобили беше преустановено за повече от година, поради опасения, че това може да подхрани разпространението на COVID-19 от двете страни. От юни миналата година се разрешаваше преминаването само за кипърски турци, работещи на юг, пациенти, нуждаещи се от медицинско лечение и дипломати.

Министерството на вътрешните работи на Кипър заяви, че граждани от държави членки на Европейския съюз и Великобритания, както и чуждестранни граждани, които притежават кипърска или европейска виза, също могат да преминават.

Затварянето предизвика много противоречия и се чуха обвинения, че решението за затваряне е политически мотивирано. Кипърското правителство, обаче, настоя, че това е строго медицински проблем и няма нищо общо с политиката.

Буферната зона се простира на цялата 180-километрова дължина на островната държава.

Кипърският президент Никос Анастасиадис и президентът на кипърските турци Ерсин Татар приветстваха споразумението за отваряне на пропускателните пунктове, за което помогна посредникът на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките ни с отличен старт на турнира в Пловдив
Волейболистките ни с отличен старт на турнира в Пловдив
НАП публикува списък с фирми, свързани със санкционираните по закона "Магнитски"
НАП публикува списък с фирми, свързани със санкционираните по закона "Магнитски"