НОВИНИ

Китай одобри нова ваксина срещу COVID-19

военно положение район пекин откриха коронавирус пазара
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:33, 16.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Китай одобри нова ваксина срещу COVID-19 за спешна употреба, разработена от ръководителя на неговия Център за контрол на заболяванията, като предостави на разположение на страната пета по ред домашна ваксина.

Гао Фу, ръководител на китайската CDC, ръководи разработването на протеинова ваксина, която беше одобрена от регулаторите миналата седмица за спешна употреба, се казва в изявление на Института по микробиология на Китайската академия на науките.

Най-новата ваксина е разработена съвместно с Китайската академия на науките. Екипът е завършил фаза 1 и фаза 2 на клинични изпитвания през октомври и в момента провежда последната фаза на изпитване в Узбекистан, Пакистан и Индонезия, се казва в изявлението, цитирано от „Гардиън“.

Ваксината е одобрена за употреба в Узбекистан на 1 март. Това е ваксина с три дози, които се разпределят на по един месец между прилаганията, каза говорител на компанията. Подобно на други ваксини, разработени от Китай досега, тя може да се съхранява при нормални хладилни температури.

Няма публично достъпна информация в рецензирани научни списания за данните от клиничните изпитвания, показващи ефикасност или безопасност. Говорител на компанията заяви, че понастоящем данните не могат да бъдат споделяни, но че компанията предоставя информацията на здравните власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова за БНТ: Ако е писано, ще стане
Мария Бакалова за БНТ: Ако е писано, ще стане
Съдът разреши видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетини
Съдът разреши видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетини