НОВИНИ

Китайка спечели първото злато във вдигането на тежести

китайка завоюва първото злато вдигането тежести
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:19, 24.07.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Китайската щангистка Джъхуей Хоу грабна първото златно отличие във вдигането на тежести на Токио 2020, след като разби мечтите на Индия за дебютна олимпийска титла при жените.

24-годишната световна сребърна медалистка Хоу доминира до 49 кг, отваряйки 7-килограмово предимство върху индийката Чану Сайком Мирабай след първите три вдигания. Третият опит на Хоу на 94 кг бе под нейния световен рекорд в грабването, но й даде добра преднина пред Мирабай, която направи само 87, проваляйки се на последния си опит на 89 кг.

Мирабай, световна шампионка от 2017 на 48 кг, е световна рекордьорка в изчистването и дръпването на 119 кг, но успя да постигне само 115 и финишира на 8 кг зад резултата на Хоу от 210 кг. Мирабай все пак стана вторият атлет от Индия с медал в олимпийските тежести след бронза на Каранам Малесвари при жените на 69 кг в Сидни през 2000. Но тя не успя да стане вторият атлет и първата жена от страната с индивидуално злато от Олимпийски игри след Абхинав Биндра на 10 м с въздушен пистолет на Пекин 2008.

Тийнейджърката Уинди Кантика Айса взе бронза за Индонезия, след като счупи най-добрия си резултат на два пъти в изчистването и дръпването.

По-рано в Група В при 49-килограмовите, представителката на Папуа Нова Гвинея Лоа Дика Туа влезе в историята като първата състезателка, участвала на пет олимпийски турнира по вдигане на тежести, само няколко часа след като бе знаменосец на страната по време на откриващата церемония на Игрите. Това бе забележително постижение за 37-годишната щангистка, идващо 21 години след като тя стана първата жена, вдигала тежести на Олимпийски игри, когато женските щанги бяха въведени за първи път на Олимпиада в Сидни през 2000 година.

„Чувството е невероятно. Мечтата ти е да отидеш на една Олимпиада, и може би на втора. Но никога не съм си представяла, че ще стигна до пет участия“, каза тя за АФП, след като остана четвърта в група В до 49 кг с общ резултат 167 кг. Нейното постижение от пет Игри бе изравнено по-късно от двукратната олимпийска медалистка Хироми Мияке, който грабна сребро на Лондон 2012 и бронз в Рио четири години по-късно. Тя отпадна след три неуспешни опита на 99 кг в изчистването и дръпването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софи Тенева завоюва среброто на Световното по борба за кадетки
Софи Тенева завоюва среброто на Световното по борба за кадетки
Мост рухна и спря движението по Транссибирската железница
Мост рухна и спря движението по Транссибирската железница