НОВИНИ

Кметът на Париж Ан Идалго спечели нов мандат

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:14, 29.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света
кметът париж идалго спечели нов мандат
Снимка: БГНЕС

Три месеца след първия тур на местните избори, френските избиратели отново гласуваха. Но не така масово, както при предходния вот. Въпреки противоепидемичните мерки - задължителни маски и дезинфектанти в избирателните бюра, едва около 40 на сто от гласоподавателите отидоха до урните срещу 62 на сто през 2014 г.

И двата тура се проведоха в контекста на пандемията от Covid-19. С добрите си резултати Зелените дадоха сериозна заявка и за предстоящите президентски избори. Техни или подкрепяни от тях кандидати спечелиха в ключови градове като Лион, Бордо, Марсилия и Страсбург.

Жан Барсейан, кандидат на "Европа, екология, зелените", избрана за кмет на Страсбург: Ще превърнем Страсбург в европейска столица на екологичния, социален и демократичен преход.

А френската столица Париж остава под ръководството на досегашния кмет Ан Идалго. Социалистката получи повече от 50% от гласовете, като има подкрепата и на Зелените.

Ан Идалго, кмет на Париж: "Скъпи парижани, днес вие избрахте надеждата, избрахте Париж, който диша, който е приятен за живеене, един по-солидарен град".

Крайнодесните за първи път печелят в град с над 100 000 жители и това е Перпинян.

Луи Алио, избран за кмет на Перпинян: "Страницата, която обръща Перпинян е от символично значение за цяла Франция. В света няма стена, която да не може да падне. А тази в Перпинян стоя твърде дълго време".

Големият губещ на тези избори е партията на президента Еманюел Макрон. Единственият значим успех е този на премиера Едуар Филип, който печели в Хавър, но създаде казус. Вариантите са или промени в правителството, ако Филип реши да стане кмет, или да номинира свой заместник за градоначалник в пристанищния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Асен Балтов: Около 20% от новорегистрираните с Covid-19 постъпват в болница
Проф. Асен Балтов: Около 20% от новорегистрираните с Covid-19 постъпват в болница
В Балчик се надяват на по-висока посещаемост в хотелите през август
В Балчик се надяват на по-висока посещаемост в хотелите през август