НОВИНИ

Кметът на Пловдив Костадин Димитров прие европейската шампионка по шахмат Виктория Радева

Виктория Радева е една от петте състезателки от отбора на България завоювал историческата европейска титла по шахмат

кметът пловдив костадин димитров прие европейската шампионка шахмат виктория радева
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 24.11.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Нямах търпение да се прибера в моя роден Пловдив, още съм под еуфория. Това каза европейската шампионка с отбора на България по шахмат Виктория Радева на среща с кмета на града Костадин Димитров. На събитието в Община Пловдив присъстваха още председателят на Общинския съвет Атанас Узунов и заместник-кметът на града по спорт, младежки дейности и социална политика Николай Бухалов, които изразиха възхищението си от постижението на Радева и нейните съотборнички.

Виктория Радева е една от петте състезателки на националния ни тим, който спечели първата за България историческа европейска титла.

"За мен е голяма чест да посрещна Вики. Силно вярвам, че българите сме най-красиви, най-умни, най-силни. Такива малки радости ни карат пловдивчани да бъдем горди с нашия ген, с нашите успехи. За нас е голяма гордост и те посрещаме с голяма благодарност. Ти караш всички ние да се чувстваме горди от твоите успехи", заяви Костадин Димитров.

"Следим израстването ти от много малка и в мое лице ти ще имаш пълната ми подкрепа. Аз се занимавам със спорт, откакто се помня и съм наясно, че когато има благодарност за усилията, положени в тренировките и подготовката, тогава самият спортист има мотивация и сили, има нашата подкрепа, за да направи следващата крачка", допълни още кметът на Пловдив.

„Изключително радостна съм да се прибера вкъщи. Нямах търпение да се прибера, защото това е моят град, обичам го страшно много, харесвам го страшно много и винаги разказвам на моите приятели за него и ги каня да ми идват на гости. Втората половина на европейското първенство бе много тежка за мен, защото не се чувствах добре. Играх в мача срещу Азербайджан с 40 градуса температура, вечерта ме заведоха в спешна помощ, защото бях в доста тежко състояние" разказа развълнуваната шампионка.

"Много съм щастлива, че се преборихме и успяхме да победим настоящия световен шампион Грузия. Всички станахме, прегърнахме се и не можехме да повярваме какво сме постигнали", добави Виктория Радева и благодари на своето семейство.

Бащата на Виктория, Славей Радев, сподели развълнуван, че да види дъщеря си на най- високото стъпало под съпровода на българския химн, е най-голямата му сбъдната мечта.

"Моето семейство винаги са били с мен и са ме подкрепяли. Малката ми сестричка е голям мой фен – винаги ми звъни, пита ме как съм и също се радва за мен и ме подкрепя. Безкрайно съм ви благодарна, благодаря ви“, каза още 22-годишната пловдивчанка.

В момента тя притежава две шампионски титли за жени, 11 титли при девойките, световна вицешампионска титла до 10 г. Виктория е световна ученическа шампионка до 17 г., притежава и още много отличия от международни форуми. Успоредно с това е студентка в ПУ "Паисий Хилендарски" и изучава Национална сигурност във Факултета по икономически и социални науки. С шахмат започва да се занимава на 3 години и половина под ръководството на нейния баща Славей Радев.

Автор Мария Павлова

Вижте ТУК участието на Виктория Радева в предаването за талантливи български спортисти "Аз съм".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запазва се 9% ставка ДДС за ресторантьорите, приеха депутатите на първо четене
Запазва се 9% ставка ДДС за ресторантьорите, приеха депутатите на първо четене
Областните управители да координират подготовката за посрещане на зимата, нареди премиерът
Областните управители да координират подготовката за посрещане на зимата, нареди премиерът