НОВИНИ

Кметът на Варна: Проблеми с боклука в града няма

кметът варна проблеми боклука града
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 23.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Регионални
Слушай новината

Във Варна криза със сметосъбирането няма. Това заяви кметът на града Иван Портних.

Повод станаха публикации в медиите, че в Общината е започнала проверка на служители на Главна дирекция “Полиция”, Икономическа полиция, Държавната финансова инспекция и НАП по сигнал за проблеми с боклука.

Проверка има, потвърди кметът, но публикациите са спекулация, допълни той.

В момента е обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да извършва механично и биологично третиране на отпадъците. Тази дейност до 26 май е извършвана в завода за преработка на отпадъци в село Езерово.

Договорът с него е изтекъл на 26 май тази година. Още през февруари Община Варна е обявила обществена поръчка, на която не се явява нито един кандидат.

След това процедурата е удължена и срокът на новата изтича утре. Направени са пазарни проучвания за цената за третиран тон отпадък.

На завода в село Езерово досега са плащани по 67,83 лева за входящ тон отпадък. В момента отпадъците се извозват до Регионалното депо в село Въглен за оползотворяване. Там цената за входящ тон боклук е 17 лева и още 89 лева, които са целеви средства за отчисления и обезпечения по Закона за управлението на отпадъците.

Те подлежат на възстановяване, връщат се в Община Варна и се използват за екологични дейности. Временната мярка с използването на депото в село Въглен работи добре, каза още кметът на Варна, а самото депо има капацитет години напред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 5 милиона души са станали милионери в годината на пандемията от COVID-19
Над 5 милиона души са станали милионери в годината на пандемията от COVID-19
УЕФА добави дъгата на логото си
УЕФА добави дъгата на логото си