НОВИНИ

"Кмете, запиши си": Кои са най-наболелите проблеми в Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 02.10.2023
Чете се за: 07:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Днес рубриката "Кмете, запиши си" се фокусира върху област Стара Загора. Там през последните дни се очакват ключови решения за бъдещето на региона.

Според последното преброяване на населението в областта живеят над 307 хиляди души. Безработицата е около 3%. По данни от това лято средната брутна работна заплата в региона е 1774 лева - по-висока от тази в Бургас и Пловдив и на равнището на Варна. Но и в област Стара Загора демографската картина не прави изключение от общата тенденция за страната - естественият прираст е отрицателен. Няколко години Стара Загора е в топ 3 на националната класация по икономически растеж.

Плановете за въглищните региони: За какво не могат да се разберат енергетиците и правителството?

Много от предстоящите важни решения са свързани с трансформацията на въглищните централи от комплекс "Марица-изток", екологията и здравеопазването. Което означава - за доходите на хората и повишаване на жизнения стандарт, така и за опазването и развитието на Стара Загора, като зелен град с модерна бизнес среда и потенциал.

Стара Загора е енергийното сърце на България, което в последните дни бие под високо напрежение - с ускорения пулс на протести и блокирани основни пътища в региона.

По данни на Агенцията за регионално икономическо развитие трите въглищни централи произвеждат около 40% от електроенергията на страната. Пряко заетите в този процес са между 12 500 и 15 000 души. Общините Раднево, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора и Хасково са основните донори на работна ръка за мините и ТЕЦ-овете. Намаленият добив на въглища през последните години обаче носи по-малко пари в местните бюджети, пряко зависими от енергийния комплекс.

"Най-много влияе на Гълъбово и на Раднево - защото близо 50% от бюджетите на двете общини се формират от концесионните такси, които се плащат. За това и хората казват двете общини изчезват - да, изчезват", каза Румяна Грозева - изпълнителен директор в АРИР - Стара Загора.

Обезлюдяването на селата и здравеопазването са основните проблеми, пред които ще се изправи бъдещият кмет на Раднево.

"Най-основното - болница няма. Като се разболееш - в Стара Загора. Няма болница, само едни лични лекари и нищо", обясни Кънчо Йовчев.

"Миграцията е голяма, всички млади напускат. Този проблем е основно пред тях и не знам какво ще изберат", добави Тодор.

Затова в Раднево искат от новоизбрания кмет по-голяма отговорност за бъдещето на хората, които вече са се стопили до 14 000 души за цялата община.

"Да привлече инвеститори тук. Да се отчуждят някакви райони, да направят фабрики, да се пренасочат хората", призова Кънчо Йовчев.

"В действителност регионът има уникални възможности, включително "Марица-изток" да продължи да бъде двигател на регионалната икономика", смята инж. Румяна Грозева.

Едно от предложенията на агенцията за регионално икономическо развитие е върху част от терените на енергийния комплекс, общините Раднево и Гълъбово да направят съвместна индустриална зона. И тя да бъде включена към индустриалната зона на Стара Загора, за да работят обединени. А в създаването му да участват и кметовете, наравно с държавата.

Но проблемите на Стара Загора не са свързани само с работата на въглищните централи. Важни въпроси с презастрояването и опазването на градските паркове от багери и бетон ще трябва да решава новият общински съвет. Интензивното жилищно строителство близо две десетилетия е в конфликт със защитени природни зони - като един градски парк с езеро, гора и река.

"Парк "Бедечка" или "Загорка" е типичен зелен клин, зелен пробив по поречието на река, което прави екосистемата наистина важна за града", обясни Първан Симеонов.

Повече от 15 години гражданска инициатива пази "Бедечка" от частни интереси, които се опитват да отделят южната част на парка и да я превърнат в жилищен квартал. Собствениците на имоти в парка, които искат да строят, поставят под съмнение неговата легитимност като зелена защитена територия. И се аргументират с възстановяването на земеделски земи направено още през 90-те години на миналия век.

Въпреки пълните с противоречия решения на различни състави на общинския съвет на Стара Загора, част от парка е частично застроена. По контурите на защитената територия също изникват нови жилищни кооперации. Но след референдум за запазването на Бедечка голяма част от нея е защитена и по общия устройствен план и по подробния устройствен план на общината.

Казусът "Бедечка" дава самочувствие на гражданите на Стара Загора, че могат да оказват силно обществено влияние. Да бъдат част от важните решенията за града и да дават сигнал за онези, които трябва да бъдат преосмислени.

Люба Петкова: Ако оставим политиците сами да вършат нещата, може би ще го карат по инерция, ще има интереси, ще има битки, гражданите сме тия, които трябва да им влияем.

Първан Симеонов: Смея да вярвам, че и общинските ръководства имат гъвкавост да се съобразяват с гражданския интерес.

Мирчо Христов: На фона на страната Стара Загора стои стабилно. Въпросът е докога.

Близо до хората и до природата – това са местата, на които очакват да видят новите кметове жителите на Старозагорска област. И искат от тях гаранции за работни места, развитие на икономическите зони, добре уредена градска среда и баланс на интересите, от които зависи животът им и този на техните деца.

Репортер: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руснаци, търсещи убежище у нас, протестираха пред Министерския съвет
Руснаци, търсещи убежище у нас, протестираха пред Министерския съвет
Шави разкри кои според него са най-трудните съперници на Барселона
Шави разкри кои според него са най-трудните съперници на Барселона