НОВИНИ

Кога кои спортове станаха олимпийски

спортове станаха олимпийски
bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 27.07.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

На тазгодишните Олимпийски игри дебютират цели пет нови спорта, от които три ще останат за постоянно. Скейтбордът, катеренето и сърфът ще продължат да живеят в олимпийското семейство, докато каратето и бейзболът/софтболът ще преминат по пътя на много други спортове, които през годините са се появявали за кратко.

В духа на 80-те години на миналия век синхронното плуване и художествената гимнастика допринесоха много със своите цветни екипи и съвременна музика. Нововъведенията през 90-те години обхванаха плажния волейбол и планинско колоездене, докато новият век направи същото със скоковете на батут, триатлона и BMX.

Единствените спортове добавени в програмата на Игрите след 2010 година бяха ръгбито и голфът, а след това представени официално през 2016 година в Рио де Жанейро.

Повече от 30 нови спорта са влезели в програмата на Олимпийските игри в модерната епоха след 1896 г. в Атина.

Същата година основните спортове като лека атлетика и гимнастика са в програмата, като се провеждат и текущи надпревари по фехтовка, колоездене, стрелба, плуване, тенис, вдигане на тежести и борба. Четири години по-късно в Париж са добавени още седем спорта от настоящата ера, включително гребане и конни спортове.

Няколко други дисциплини не успяха да се утвърдят на Игрите. Най-известният преустановен спорт може да се смята, че е тегленето на въже, което се упражнява на Олимпиадите от 1896 до 1920 г.

Лакросът се практикува през 1904 и 1908 г.

Освен ръгби и голф, които влизат в програмата няколко пъти в началото миналия век, преди да се появят отново през 2016 г., тенисът има най-дългото прекъсване - между 1928 и 1984 г. (13 Олимпийски игри), следван от стрелба с лък от 1924 до 1968 г. (10 Олимпиади).

Единствените спортове, които участват във всички Летни олимпийски игри от 1896 г., са спортната гимнастика, леката атлетика, колоезденето, фехтовката и плуването. Гребането и водната топка остават и до днес, след като са дебютират през 1900 г.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС отхвърли жалбата на собствениците на тютюневия склад в Пловдив
ВАС отхвърли жалбата на собствениците на тютюневия склад в Пловдив
"Информационно обслужване" призна за несъответствие в част от данните за ваксинираните и се извини
"Информационно обслужване" призна за несъответствие в част от данните за ваксинираните и се извини