НОВИНИ

Кой отговаря за закрилата на българско дете в чужбина?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:58, 19.01.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
отговаря закрилата българско дете чужбина
Слушай новината

Министерството на правосъдието стартира информационна кампания "Останете заедно" за български деца и техните семейства, живеещи в чужбина.

Кампанията цели информираност на родителите за приложимите правила по отношение на децата и тяхната закрила в държавите, в които те живеят.

"Повод за инициативата са честите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там", обясни пред БНТ правосъдният министър Десислава Ахладова.

Така в сайта на правосъдното министерство са качени отговори на най-често задавани въпроси. От тях става ясно, че ако семейство българи се установи трайно в друга държава, то тяхното обичайно местопребиваване също се променя и е в тази държава - независимо, че имат постоянен адрес в България.

От този момент за закрилата и благосъстоянието на децата в това семейство действат законите и органите на чуждата държава. А тя при определени обстоятелства може да наложи мерки за закрила, ако прецени, че детето се намира под риск.

В зависимост от степента на риска мерките за закрила могат да бъдат различни. Най-леките включват наблюдение на детето от социалните служби и задължение за посещение и консултации със специалисти като лекари, педагози, психолози. При по-тежките случаи, може да се стигне до настаняване на детето и един от родителите в специализирано жилище. А най-крайната мярка е извеждане на детето от семейството.

"107 са случаите през последната година на наложена мярка по отношение на българчета. В повечето случаи се касае за отнемане на деца. Именно затова министерството реши да направи информационната кампания, за да могат българските граждани в чужбина да са спокойни, че няма да попаднат под ударите на местното законодателство", заяви министър Ахладова.

Партньори в кампанията на Министерството на правосъдието са Министерството на външните работи, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето.

От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на Република България, може да се намери информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на чуждите държави, които могат да засегнат деца, български граждани и упражняването на родителските права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима медици от онкологичната болница в Благоевград са с коронавирус
Петима медици от онкологичната болница в Благоевград са с коронавирус
Министър Николова: Обсъжда се възможността всички ресторанти да работят като тези в хотелите
Министър Николова: Обсъжда се възможността всички ресторанти да работят като тези в хотелите