НОВИНИ

Конституционалисти: Липсата на диалог е една от причините за протестите

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 31.07.2020
Чете се за: 02:43 мин.
Политика

Съществена причина за протестите в страната е липсата на диалог. Както в Народното събрание, така и между институциите и обществото. Около тази теза се обединиха конституционалистите д-р Борислав Цеков доц. Наталия Киселова в Сутрешния блок на БНТ.

"Ако погледнем как се развива дейността на НС от 2017 насам, ще видим една много последователна линия на липса на диалог в НС и предвестникът за тези протести може да бъде видян в миналата и още по-милата година в различните парламентарни сесии, когато се отхвърлят по категоричен начин определени предложения. В последствие се внасят от мнозинството, защото преди това са били внесени от опозицията", заяви доц. Киселова преподавател по конституционно право.

По думите и се е неглижирала дейността на опозицията, техните законопроекти или усилия да бъде упражнен парламентарен контрол не водят до реализация на парламентарни процедури.

"Бяхме свидетели на 15 смени на министри и нито веднъж министър-председателят не е присъствал в пленарна зала, за да защити или обясни защо се налага персонални промени в правителството. Станахме свидетели на още нещо, което ми се струва отвъд Конституцията - да се каже, не е нужно министър-председателят да присъства лично. След като диалогът бе прекъснат в пленарна зала, там където е мястото за сблъсък на политическите мнения, е нормално той да се пренесе на площада", категорична е доц. Киселова. Тя допълни, че присъствието на премиера в социалните мрежи не замества присъствието му в парламента

Докторът по конституционно право д-р Борислав Цеков допълни, че се е създало усещане в сегашната управляваща коалиция, че министър-председателят е министър-председател на мнозинството като парламентарна група. "Той е министър-председател, излъчен от НС. Той е длъжен да има диалог, полемика, остро противопоставяне с всички парламентарни групи, а не с тази или онази партия", каза Цеков.

Той определи ситуацията в момента като един необичаен политически сезон. Първо заради коронакризата, заради която се обърнаха буквално за часове, не само у нас, но и в целия свят и политически отношения, и доверие между управляващите.

"Има едно правило, че в условия на криза обществото се консолидира около управлението и ние видяхме такова нещо в първите етапи на кризата, когато правителството взе навременни и строги мерки. Но след това като че ли изпусна юздите на кризата, социално-икономическите последици като че ли остават недостатъчно обезпечени с мерки. За съжаление те не достигат до реалния бизнес, да не говорим до хората. Чак септември се очаква това да стане.

Има едно закъснение, което нагнетява допълнително напрежение и така се кумулираха няколко фактора - социално-икономическа напрежение, остър дефицит на доверие въобще в политиката и на институциите у нас, който избуява в подобни ситуации. Не бива да се подценява и обстоятелството, че има една естествена умора в обществото от дългото 10 - годишно управление на една партия, независимо каква е партията. Случва се такова политическо изхабяване и част от обществото започва да гледа с изострен критицизъм и добро, и лошо да бъде направено от управляващите, то ще бъде посрещано с остра критика от обществото. Напрежението се отпуши по повод редица скандали, на които станахме свидетели. И най-вече от липсата на нормален диалог и между институциите, и партиите, и гражданското общество. Този диалог е нарушен от много време, не се води така, както трябва, и в кризисни ситуации бушоните изпушват и хората излизат на улицата", заяви д-р Цеков.

Протестите започнаха, когато разследващи влязоха в президенството, но според Цеков това е било спонтанна политическа реакция. " Прокуратурата не може да бъде упреквана от гледище на изпълняване на свои законови правомощия, но политическият ефект беше възприет от една не малка част от обществото като една прекомерна показност. Ако не беше това, нещо друго щеше да предизвика недоволство", каза Цеков.

Цеков заяви още, че не вижда законови мотиви за отстраняване на главния прокурор.

"Като юрист не мога да идентифицирам актове или някаква система от действия, която да заслужават подобна тежка правна квалификация, особено в светлината на вчерашното решение на КС, което внесе ясното по въпроси, за които имаше дилеми в академичната мисъл. Опровергани бяха твърденията, че президентът и вицепрезидентът не могат изобщо да бъдат разследвани. Опровергана и беше и друга теза, че понятието държавна измяна е тъждествено с наказателно-правното престъпление - измяна", каза докторът по конституционно право.

За юристите и конституционалистите решението е достатъчно ясно и това е едно добро решение на КС, каза Цеков.

Ако погледнем Закона за съдебната власт и правилника за организацията и дейността на НС - там са предвидени какви са задълженията на главния прокурор, каза от своя страна Киселова. Тя заяви, че ще си позволи да го критикува по един пункт. Предвидено е главният прокурор да гостува на Комисия по правни въпроси, но вече почти 7 месеца от встъпването му в длъжност, той не е намерил време да гостува на тази комисия.

"Няма да коментирам поведението му чрез медиите, защото дейността на прокуратурата не е да я дават по телевизията, а да се коментира нейната дейност под формата на актове. Неговата работа не е да разследва", допълни още тя.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Чорбанов: Антителата не са никакъв критерий за предпазване от COVID-19
Доц. Чорбанов: Антителата не са никакъв критерий за предпазване от COVID-19
Митинг в подкрепа на опозиционния кандидат за президент на Беларус
Митинг в подкрепа на опозиционния кандидат за президент на Беларус