НОВИНИ

Повече велосипеди и тротинетки в Пловдив заради пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
06:32, 31.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

От началото на година в катастрофи в Пловдив и областта са пострадали над 25 велосипедисти. За миналата година статистиката е още по-тревожна – 56 ранени и 4 загинали. В същото време заради пандемията се увеличават хората, които избират колелото или електрическата тротинетка като средство за придвижване.

Форсирани от препоръките за спазване на дистанция, велосипедистите чувствително се умножиха. Ясно отчетен процес, чрез увеличените продажби на колелата.

Агоп Давикозян – търговец на велосипеди: Започнаха да се ползват повече велосипеди не само за удоволствие и за прекарване на свободното време, а много от велосипедите се използват вече и за придвижване в градска среда. Дори хора, които живеят в селища, които са в относителна близост до града, визирам Марково от страна на Родопите, Скутаре, Войводиново започнаха да се придвижват с велосипеди, защото става по-бързо и по-удобно.

По данни на МВР, през месец май през 11-те входно-изходни артерии на Пловдив са преминали близо 5 милиона превозни средства. И в този голям поток се вливат и велосипедистите, често наравно с колите, без да използват изградената мрежа от велоалеи. Според наблюдатели, тя се използва на 10% от капацитета си.

Поради несъобразена скорост, отнемане на предимство от страна на автомобил и внезапна промяна на посоката на движение са загинали 4 водачи на велосипеди, като в три от случаите инцидентите са станали извън града. Ранени са 54.

Инспектор Ботьо Гиргинов – сектор „Пътна полиция“ ОДМВР Пловдив: Много често грешките, които допускат велосипедистите, това са внезапно да слязат на пътното платно, да извършват внезапна маневра без да са убедени, че водачите са разбрали тяхното намерение. Категорично, тогава когато велосипедисти управляват своите велосипеди на пътното платно по пътните ленти при наличието на подходяща изградена велоалея, това е нарушение.

Альоша Карабельов - велосипедист: Аз например знам, че имаме препоръка от закона за движение по пътищата да се движим с каски, аз не ползвам каска.

Споделената грижа и отговорност между всички участници в движението биха намалили вероятните инциденти на пътя.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гореща вълна в Италия, Испания и Франция
Гореща вълна в Италия, Испания и Франция
 Републиканци към Тръмп: Не можете да отложите изборите
Републиканци към Тръмп: Не можете да отложите изборите