НОВИНИ

Конституционният съд ще тълкува законни ли са лимитите за болниците

Поводът са жалби на Националното сдружение на частните болници срещу няколко разпоредби в рамковия договор

върховният административен съд пита конституционния съд лимитите лечение болниците
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:19, 19.09.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Върховният административен съд изпраща в Конституционния съд питане, което е свързано с разпоредби от Закона за здравното осигуряване.

Поводът е дело, образувано пред Върховният административен съд по жалби на Националното сдружение на частните болници срещу няколко разпоредби в Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз в периода 2020 - 2022 г.

По делото са присъединени за съвместно разглеждане и жалби на Многопрофилната болница за активно лечение "Сърце и Мозък”, на Сдружение на общинските болници в България и други.

С разпоредбата на текста от Закона за здравното осигуряване законодателят е забранил на Националната здравноосигурителна каса да заплаща за оказана помощ от лечебните заведения медицинска и дентална такава в нарушение на посочените в техните договори обеми и стойности. Под „нарушение“ в този конкретен случай се разбира надхвърляне на определените в Националния рамков договор обеми и стойности на договорените медицински дейности.

Законодателят може по целесъобразност при задължителното здравно осигуряване да определя обема на медицинската помощ, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, и нейното разделяне в един или повече пакети, но доколкото не се нарушават принципи и разпоредби на Конституцията. Именно тази разпоредба настоящият състав намира за противоконституционна и преди да продължи проверката на подзаконовия нормативен акт, следва да отправи запитване до Конституционния съд, посочиха от Върховният административен съд .

Върховните магистрати приемат, че лечебните заведения са изправени пред необходимостта да следят ежечасно дали са достигнали определените в договорите си лимити и обеми и в случай на достигането им преди изтичане на срока, да отказват извършването на последващи медицински дейности от вида, чийто обем са изчерпали. Това директно поставя здравноосигурените лица, които ще потърсят съответната медицинска или дентална помощ, в положение да им бъде отказана такава единствено поради финансови причини.

На 1 септември тази година Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз подписаха с Националната здравноосигурителна каса рамковите договори за 2023-2025 г. След сигнал от Управителния съвет на Сдружение на общинските болници в България, че текстовете в новия рамков договор дават право на всички болници на допълнителни финансови средства, с които да увеличат заплатите на медиците, на 11 септември председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. д-р Костадин Ангелов разговаря с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и с ръководството на Националната здравноосигурителна каса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите продължават да се покачват в следващите дни
Температурите продължават да се покачват в следващите дни
Миньорите и енергетиците протестират в София
Миньорите и енергетиците протестират в София